Ik heb een nieuwe baan, Yes! Als afscheid van mijn werk, heb ik een aantal cadeaukaarten gekregen. BOL.com, Rituals en HEMA. Ik ben nu kredietgever aan BOL.com, Rituals en de HEMA. Hoera!

Gelukkig ook nog iets tastbaars: Handcrème. Erg fijn aangezien we nu continue onze handen wassen tot ze helemaal schraal zijn.

Een cadeaukaart is een krediet

Ja dat klinkt raar. Ik ben nu kredietgever aan BOL.com, Rituals en de HEMA. Degene die de cadeaukaart heeft aangeschaft, heeft de winkel geld gegeven en hiervoor heeft de winkel een tegoedbon afgegeven ook wel een schuldbewijs genoemd. Deze tegoedbon heb ik gekregen van mijn oud collega’s. De winkel heeft nu een schuld bij mij. Zodra ik deze inwissel voor een product, hebben ze het krediet afgelost.

Geen rente

Dit is voor een winkel heel erg fijn. In feite lenen ze geld, zonder hiervoor rente te hoeven betalen. Die 20 euro, blijft namelijk 20 euro. Nu lijkt een cadeaukaart van 20 euro niet veel. Als 10.000 klanten een cadeaukaart hebben aangeschaft, gaat het al om 200.000, gratis krediet.

Ook raken mensen regelmatig hun cadeaubon kwijt of verloopt deze. Dat is zonde! Maar extra inkomen voor de winkel natuurlijk.

Als ik 20 euro leen van de bank en de bank zou een storing hebben, waardoor ze niet meer kunnen terugvinden dat ik nog een schuld heb van 20 euro. Hoef ik het nooit meer terug te betalen. Dat is fijn. Helaas houden banken wel goed hun systeem in de gaten.

Corona crisis

Nu met de corona crisis, kreeg ik een mail van een restaurant. De echte aanleiding voor de inspiratie van dit artikel. Ze hebben een fantastisch idee: “Koop nu een cadeaukaart van ons en krijg korting zodra we weer open gaan.” Goed bedacht natuurlijk. Maar wat ze hiermee eigenlijk zeggen: “We kunnen/willen geen geld lenen bij de bank, hebben geen inkomsten. Wil je aan ons gratis geld lenen? Dan kunnen we daarvan de huur betalen. Als je ons nu niet helpt, gaan we waarschijnlijk failliet.”

Ik ben eigenlijk ontzettend benieuwd of mensen hiervoor open staan. Ik denk dat de echte liefhebbers graag willen dat dit restaurant blijft bestaan. Het is een prima manier om je favoriete winkels hiermee te redden. Maar je bent zeer waarschijnlijk wel je geld kwijt als ze wel failliet gaan.

Bijna Failliet

Vaak zie je juist een hysterie ontstaan op het moment dat een winkel failliet dreigt te gaan. Nog even snel de cadeaubonnen inleveren, voordat ze niets meer waard zijn. De Intertoys is hier een goed voorbeeld van. Eigenlijk is dit een klap op de vuurpijl. Ze hebben het al financieel zwaar, maar omdat ze in een korte tijd ook nog al hun krediet moeten aflossen met producten die gekocht worden, zonder dat er hiervoor extra inkomsten krijgen. Gaan ze echt failliet.

Afgelopen week was ook de HEMA in het nieuws. Het gaat slecht met de HEMA. Waar moeten we naartoe zonder de HEMA? Cadeaukaart ingewisseld. Maar ook nog wat extra spulletjes gekocht. Als iedereen iets koopt bij de HEMA, dan komt het misschien toch nog goed.

Evenals de grote hoeveelheid mensen die ineens lokale ondernemers gaan ondersteunen. Koop een bosje tulpen, die anders massaal moeten worden weggegooid. Neem een afhaalmaaltijd om de restaurants te ondersteunen. Dan hebben ze elk geval nog iets aan inkomsten. Solidariteit. Echt geweldig, mits je eigen portemonnee dit toestaat.

Lekker makkelijk cadeau

Terug naar de cadeaukaart.

Wat geef je aan iemand die alles al heeft, of die je niet goed kent? Ben je bang dat je geen leuk cadeau kan vinden? Wat als ze het niet leuk vinden?Onzin! Niets is zo leuk om de moeite te nemen om iets leuks te kopen, er is altijd wel iets te vinden. Een cadeaukaart zegt: ik heb niet echt mijn best gedaan, maar dan kan je elk geval zelf iets leuks uitzoeken.

Jij geeft mij 20 euro als ik jarig ben, ik geef jouw 20 euro als jij jarig bent.

Ik val helaas ook tot de categorie: “Ik heb alles al, behalve vrije tijd” Ik heb gelukkig heel veel familie en vrienden. Als je 10 cadeautjes krijgt op je verjaardag is dat heel veel. Dus dan is het fijn als er variatie in zit. 10 x doucheschuim o.i.d. heb ik een keertje gekregen. Dat is een flinke voorraad. Maar datzelfde heb je als je 10 x een Rituals cadeaubon krijgt. Dus heel fijn dat mijn oud collega’s 3 winkels hebben uitgezocht.

Als je iemand niet goed kent

Ook al ken je iemand amper, er is altijd een leuk cadeau. Ook voor een klein budget. Je kan natuurlijk ook ideeën opdoen in een cadeauwinkel.

 • (Grappige) gadget’s.
 • Ritualspakket.
 • Speciaal bier of wijn.
 • Tapaspakket (plankje, kaasje, borrelnootjes, zoutjes, schaaltje).
 • Chocolade (bonbons van een chocolatier).
 • (Weck)pot met ouds Hollands snoep.
 • Bloemen of planten.
 • Kaarsen in houder of schaal.

Pak het in doorzichtig folie, te koop bij o.a. de HEMA, doe er een mooi lint omheen en het ziet er fantastisch uit! Je kan het uiteraard ook in de winkel feestelijk laten inpakken indien mogelijk.

Prijskaartje

Wil je meer geven dan alleen een flesje wijn? Dan kan je uiteraard altijd nog een leuk bedrag toevoegen. Dan ben je toch dat ‘ik geef jouw 20 euro en jij geeft mij 20 euro’ gevoel kwijt.

Ik vind het nooit leuk om het bedrag te weten. Dan krijg je het gevoel dat je precies hetzelfde waarde terug moet geven. Sommige gaan zelfs overcompenseren. Daarom haal je bij echte cadeautjes altijd het prijskaartje eraf.

Je kan niet het prijskaartje van een cadeaukaart of contact geld afhalen.

Sterker nog, ik vind het altijd een sport om een zo groot mogelijk cadeau te vinden, binnen het budget dat we hebben gesteld. Dat kan bijvoorbeeld door het cadeau in de aanbieding of uitverkoop te kopen.

Met Sinterklaas is dat altijd een verrassing. Dan koop je cadeautjes o.b.v. een afgesproken bedrag en dan staan ze te kijken wat ik heb gekocht voor maar 5 euro. Je kan toch geen bordspel voor 5 euro kopen? Bij de Action wel. (niet alles van de Action is een succes)

Cadeau voor een trouwerij

Wat vraag je voor cadeau als je gaat trouwen? Op onze trouwkaart hebben we expres niets neergezet. Geen envelop, geen lijstje, geen hits. Helemaal niets. Het werd ook niet gevraagd. Wij hebben ons lekker laten verrassen. Uiteraard hebben we ook envelopjes gekregen, maar ook hele verrassende cadeau’s:

 • Tweepersoons hangmat.
 • Mooie grote (dure) glazen schalen voor kaarsen.
 • Staatslot in een pakje suiker. (helaas niets gewonnen)
 • Een mini schopje met een mooie tekst erbij.
 • Mooie klok.

Dat geld dat vergeet je, fijn aangezien een trouwerij een hoop kost. Maar deze cadeau’s zijn mij bijna 7 jaar later, nog steeds bij gebleven en ik weet ook nog precies van wie we ze gekregen hebben. Een cadeaubon, valt wat mij betreft in de categorie geld. Deze hebben we overigens niet gekregen. Gelukkig.

Prachtig mooi ingepakt, een cadeautje om uit te pakken.

Wat heb ik gekocht van de cadeaubonnen

 • HEMA: Printpapier, magneetjes en letter-stempels
 • Bol.com: BBQ(tje)
 • Rituals: de echte verassing, een Rituals box.

Ik zal proberen dit niet te vergeten en elke keer als ik naar de BBQ kijk proberen te denken: “Dank je wel oud collega’s!”. Had ik de BBQ en het printpapier niet gekocht als ik geen cadeaubon had gekregen?

Met een echte verrassing, maak je indruk. Een verassing is een echt cadeau. Daar wordt je gelukkig van. Geluk is het beste cadeau dat je kan geven.

Verrassende cadeau’s

Niet allemaal tegelijk deze cadeau’s geven, dan is het niet verrassend meer, maar wordt het cliché. Pinterest is ook echt een inspiratiebron.

 • Tweepersoons hangmat, trouwerij of jubileum.
 • Indoor skydiven in Roosendaal, sportief.
 • E.H.B.A. kit (Eerste Hulp Bij Afscheid, snoepjes in verdeeldoos)
 • Snoeppot “OP = OP” bij ingang pensioen/AOW.
 • Boek “Help ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt” van Kluun.

Welk cadeau zou jij graag willen ontvangen of geven? Ik hoor graag jullie ideeën dan vullen we het lijstje aan.