Op zich zijn een boterham en een glas melk niet erg duur. Maar kan het goedkoper? Wat is het goedkoopste ontbijt? Door elke dag 1 euro te besparen op je boodschappen, bespaar je 365 euro per jaar. Als je uit noodzaak je ontbijt over slaat of je graag extra geld wilt overhouden aan het einde van de maand, heb je wellicht wat aan deze tips.

Eerder heb ik een artikel geschreven, over het goedkoopste brood beleg. Hierin is te lezen dat vooral lang houdbaar beleg, zoals pindakaas en chocopasta goedkoper zijn dan vleeswaren of salades. Appelstroop is het goedkoopste beleg, het kost maar 2 cent per boterham en zit ook nog van nature vol met ijzer.

Natuurlijk zijn er veel soorten brood, versgebakken of met extra zaden en pitten. Omdat we op zoek zijn naar goedkoop ontbijt, neem ik ter vergelijking het goedkoopste brood. Dit is minder lekker, maar net zo voedzaam.

Boterham met appelstroop

Het goedkoopste brood is een hele wit/bruin voor 1 euro. Hier haal je maar liefst 22 boterhammen uit. Dus 4,55 cent per broodje. Gemiddeld eet iemand 2 boterhammen bij het ontbijt. Een goedkoop ontbijt met broodjes appelstroop kost dus maar 14 cent.

Goedkoopste drinken

Natuurlijk wil je ook drinken bij je ontbijt. In het artikel over het goedkoopste drinken, heb ik gekeken naar welk drinken het goedkoopste is. Je kan natuurlijk altijd water uit de kraan drinken. Maar soms is iets anders ook lekker. Kijk naar wat je lekker vind en wat binnen je boodschappenbudget past.

Ik drink vrijwel altijd alleen water en thee. Soms is het ook een kwestie van wennen. Omdat de kosten van water uit de kraan, per glas verwaarloosbaar is, neem ik dit niet verder mee in de kosten van het goedkoopste ontbijt. Als het gaat om het goedkoopste ontbijt, drink dan water uit de kraan.

Alternatieven

Bestaat er goedkoper ontbijt of lunch dan een boterham met appelstroop?

Havermout

Havermout, zit bomvol mineralen. De goedkoopste variant zonder suiker e.d. en dus ook de gezondste variant, is 1,18 per kilo. Uit 500 gram haal je 13 porties. Dat is 4,5 cent per ontbijt. Natuurlijk kan je niet alleen havermout eten. Je moet het koken of laten weken (overnight oat) in de koelkast een nachtje. Je hebt hiervoor 200 ml melk of yoghurt nodig.

Gewone melk is 95 cent per liter. Het kost dus 19 cent aan melk per ontbijt. Bovenop de havermout zelf kost het dus 23,5 cent per ontbijt. Dan heb je nog een aardig kaal ontbijtje. Je kan er appel en kaneel aan toevoegen om het lekkerder te maken. Maar dit is elk geval duurder dan een boterham met appelstroop.

Yoghurt of kwark met cornflakes

De goedkoopste yoghurt is 88 cent per liter. p.p. eet je ongeveer 150 ml yoghurt per ontbijtje: 13,53 cent. De goedkoopste cornflakes is 2,50 euro per kilo. Je gebruikt ongeveer 40 gram per portie: 10 cent.

Totaal ben je dan 23,53 cent kwijt aan een simpele cornflakes met yoghurt ontbijtje.

Kwark is duurder dan yoghurt, namelijk 139 cent per kilo. Als je 150 gram per ontbijtje eet kost het 21,38 cent. Met de cornflakes erbij kost het 31,38 cent voor een simpele cornflakes met kwark ontbijt.

Omelet

Een wit medium ei kost: 17,5 cent per ei. Van alleen 1 ei ga je het niet redden. Je hebt er 3 nodig om de ochtend goed door te komen. Net als de andere ontbijtjes kan je lekker variëren. Bij het goedkoopste omelet kan je wat zout/peper en gedroogde kruiden toevoegen, om het voordelig te houden. Het kost dus al 52,5 cent voor 3 eieren. Best een prijzig ontbijt.

Ontbijtcrackers

De goedkoopste ontbijtcrackers kosten 78 cent per 33 ontbijtcrackers. Omdat ze best luchtig zijn, heb je meer crackers nodig voor je ontbijt dan sneetjes brood. Laten we zeggen 4 per ontbijt. Je kan ze net als het brood met appelstroop of een ander lang houdbaar brood beleg besmeren. 4 crackers kosten totaal 9,45 cent. Dit is goedkoper dan brood. Wel heb je 2 keer zoveel oppervlak wat je moet beleggen. Dus 4 cent voor de appelstroop, is totaal 13,45 cent per ontbijt.

Nog een voordeel van deze crackers vind ik, dat ze langer houdbaar zijn dan brood, als je ze in een goed bewaar blik doet. Vooral als je alleen bent en weinig brood eet, is dit een voordeel. Je hoeft niet steeds halve broodjes te kopen, dat duurder is dan een heel brood of een deel van het brood in te vriezen. Het invriezen kost namelijk ook energie.

Hoeveel kost een zelfgebakken brood?

Is het bakken van een brood goedkoper, dan in de winkel kopen? Voor een simpel brood, heb je niet veel nodig:

  • 500 gram patent bloem: 59 cent per kilo = 29,5 cent per brood
  • 5 gram zout: 0,00325 cent, afgerond = 0
  • 7 gram droge gist: = 23 cent per brood
  • 20 gram margarine: 1,98 per kilo = 20 gram = 23 cent per brood
  • Water: gratis

Het kost dus 75,5 cent om zelf een brood te bakken. Hier komen nog de kosten van de oven zelf bij. Dit is erg afhankelijk van welke oven je hebt en hoe de energie prijzen zijn, momenteel zijn die natuurlijk toren hoog. Wat waarschijnlijk, samen met de stijgende graanprijzen ook ertoe zal lijden dat een brood kant-en-klaar in de winkel ook zal stijgen.

Goedkoopste ontbijt

Hoeveel kost een oven per uur?

Zoek de specificaties van je oven op, op internet of in de handleiding, mocht je deze nog hebben. De aansluitwaarde geeft de maximale hoeveelheid energie die de oven nodig heeft aan. Over het algemeen zijn nieuwere ovens ook energiezuiniger gebouwd. Ook hebben ze tegenwoordig een energielabel, op het energie label staat hoeveel energie het kost.

Bijvoorbeeld 0,70 kwh = 0,70 kilowatt per uur. Normaal was de energie prijs ongeveer 0,22 cent per kwh. Nu is dat: 0,625 per kwh. Echt een enorme stijging door o.a. de oorlog in Oekraïne.

Hoe bereken je de kosten van je eigen oven?

Rekensom om je eigen oven prijs te bepalen: kwh van de oven x de kwh prijs van je energie(contract)

De actuele prijs om je oven 1 uur te laten draaien bijvoorbeeld: 0,70 x 0,625 = 0.4375 = afgerond 44 cent per uur.

Een brood bakken in de oven duurt ongeveer 45 min, daar komt nog de tijd voor het voorverwarmen bij. Ook dit verschilt per oven. Oude ovens doen er 15-20 minuten over om voor te verwarmen, nieuwe ovens maar 5 min. Hierdoor kan de prijs voor het bakken van een brood erg verschillen.

Totale kosten van een brood bakken in je eigen oven.

Om een brood te bakken, in je eigen oven, kost dus ongeveer 44 cent aan energie en zoals eerder berekend 75,5 cent aan ingrediënten. Het kost dus 119.5 cent. Bijna 1,20 euro.

Het is dus voordeliger om een goedkoop brood van de supermarkt te kopen. Maar een eigen gemaakt brood, is natuurlijk veel lekkerder. Wat ook een nadeel is van zelf bakken, is dat het minder lang houdbaar is. Een eigen gebakken brood, is na 1 dag niet meer lekker, omdat er geen broodverbeteraars/conserveringsmiddelen in zitten.

Hoe kan het dat een brood zelf bakken duurder is, dan fabrieksbrood?

In de fabriek wordt alles in grote hoeveelheden goedkoop ingekocht, zetten ze een enorme oven aan, waar efficiënter gebakken wordt door veel brood tegelijk te bakken. Ook hoeven ze, maar 1 keer per dag voor te verwarmen, als de oven niet al non-stop 24/7 aan staat. Wil je dus goedkoop brood? Kies dan het goedkoopste brood van de supermarkt.

Conclusie: wat is het goedkoopste ontbijt?

Alles op een rij:

Soort ontbijtTotaal p.p. per ontbijt
Ontbijt crackers met appelstroop13,45 cent
Boterham met appelstroop14 cent
Havermout met melk23,5 cent
Yoghurt met cornflakes23,53 cent
Kwark met cornflakes31,38 cent
Omelet52,5 cent

Ontbijtcrackers zijn het goedkoopste ontbijt en een omelet is vrij duur. Je kan natuurlijk aan deze basisgerechten allerlei lekkers toevoegen. Welk budget heb je voor je ontbijt?

Je kan beter een goedkoop brood kopen, dan zelf een brood bakken. Zelf bakken kost ongeveer 20 cent meer.

Ik hoop dat je het een leuk artikel vond. Regelmatig geef ik bespaartips. Als je elke dag 1 euro bespaard, bespaar je 365 euro per jaar.

Photo by Theme Photos on Unsplash en Photo by micheile || visual stories on Unsplash