Je kan op heel veel manieren geld verdienen. Voor een baas of voor jezelf. Vlakbij of ver weg. Werken vanuit huis, is sinds de corona crisis alleen nog maar toegenomen. Wat zijn de voordelen en de nadelen om geld vanuit huis te verdienen en hoe kan je geld verdienen vanuit huis?

Wat zijn de voordelen van geld verdienen vanuit huis?

 1. Geen reistijd en reiskosten.
 2. Meer flexibiliteit in werkuren.
 3. Even een wasje tussendoor doen, de kinderen vermaken of je hond uitlaten.
 4. Je hebt geen (directe) collega’s om je heen.
 5. Vertrouwd gevoel van thuis.
 6. Je hoeft geen nette kleren aan te trekken. Trek gewoon een lekkere joggingbroek aan.

Wat zijn de nadelen van geld verdienen vanuit huis?

 1. Eenzaamheid, als je daar gevoelig voor bent.
 2. Je moet zelf een werkplek inrichten.
 3. Geen “gratis” koffie en thee.
 4. Je moet jezelf motiveren, als je dat nodig hebt.
 5. Als je voor jezelf werkt, moet je rekening houden met pensioen opbouw en verzekeringen voor arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. Die worden in loondienst voor je geregeld.

Combinatie op werk en thuis werken is ook mogelijk

Je kan natuurlijk ook naast je baan buiten huis, starten met ook thuis te werken, zo kan je wat extra’s bijverdienen. Dit kan bij je huidige baas zijn, maar je kan ook voor jezelf beginnen. Let er hierbij op de regels in je contract met de werkgever, soms staat hierin dat je niet zomaar ander werk erbij mag doen. Je mag al helemaal niet met de concurrent werken of een eigen bedrijfje in dezelfde branche opzetten.

Geld verdienen vanuit huis voor een baas

Sinds corona zijn er veel meer mogelijkheden om thuis te werken in loondienst. Werkgevers die eerder zeiden, dat het onmogelijk was om thuis te werken, hebben dit gedwongen moeten ervaren. Eigenlijk is dit bij veel bedrijven goed bevallen. Vaak staat in een vacature de mogelijkheid voor thuiswerken erbij.

Je kan alles thuis doen, met een computer, in loondienst

Denk bijvoorbeeld aan callcenters, administratieve functies, maar ook bijvoorbeeld adviserende functie kunnen tegenwoordig vanuit huis. Eigenlijk kan je alles waarvoor je enkel een computer nodig hebt (eventueel met zoom) vanuit huis doen. Je kan zelfs bij indeed zoeken op ’thuiswerken’ bij ‘wat’, bij ‘waar’ hoef je dan niets in te vullen.

 • Administratief/binnendienst medewerker
 • Planner/teamleider
 • Financieel adviseur
 • Accountant
 • Klantenservice medewerker (chat, telefoon)
 • Columnist
 • Vertaler
 • Webdeveloper/ICT-medewerker

Het voordeel van in loondienst werken, is dat je elke week of maand je vaste salaris ontvangt en je goed verzekerd bent, doorbetaald krijgt als je ziek bent en vakantiedagen opbouwt.

Online snel geld verdienen vanuit huis

Je hebt ook online-aanbieders voor bijvoorbeeld reclame klikken/kijken of enquêtes invullen. Soms moet je hiervoor geld betalen voor het aanmelden, het is niet erg uitdagend en het verdient ook niet veel. Eigenlijk is het altijd aan te raden om bij een aanmeldproces waarvoor je eerst geld moet betalen om geld te verdienen, je goed in dit bedrijf te verdiepen. Vaak zijn de reacties die je online leest niet positief. Ik heb dit onder werken voor een baas gezet, omdat je erg afhankelijk bent van de “werkgever”

Geld verdienen vanuit huis als zelfstandig ondernemer

Dit loopt uiteen van serieuze beroepen tot lekker een beetje bijverdienen. Dit kon je altijd al doen, met of zonder corona.

Schrijver of blogger

Je kan dit heel breed trekken. Je kan een boek schrijven, een stukje tekst of een blog. De manier waarop je de teksten die je schrijft, publiceert bepaald of je een blogger bent of een boekenschrijver. Je kan korte stukken op je blog plaatsen, je kan dit combineren door ook een e-book aan te bieden, je kan nog een stapje verder gaan door een boek fysiek uit te brengen via een uitgever.

Je hebt om dit op te zetten, veel tijd en discipline nodig en het zal even duren voordat je iets terugziet op je bankrekening. Hiermee kan je niet even snel geld verdienen.

Een blogger verdiend geld met de reclame of affiliatie links op de site een boekenschrijver met fees die hij verdiend met de verkoop van zijn boeken.

YouTuber

Je kan werkelijk van alles op Youtube zetten. Hoe groter je wordt, hoe meer geld je verdiend met de reclames die YouTube voorafgaand op je filmpje laat zien. Bedenk: “wat willen mensen graag zien?”. Wat voor filmpjes kan je op Youtube zetten:

 • Grappige filmpjes, die vaak gedeeld worden, zoals bloopers en katten.
 • Informatieve filmpjes “Hoe repareer ik mijn computer?”.
 • Online lessen: bijvoorbeeld uitleg over Duitse grammatica of wiskunde.
 • Trainingen: yoga, zumba, bodypump.
 • Koken en bakken: heerlijke gerechten bereiden.
 • Influencer: reclame maken en uitleg geven over beauty en fashion.

Wat willen mensen graag zien op YouTube?

Hoe meer filmpjes je plaatst, des te bekender je wordt. Als je een afspeellijst maakt, bekijken mensen die je leuk vinden, ook de andere filmpjes. Net als een schrijver, heb je waarschijnlijk veel tijd en energie nodig om een filmpje te ontwikkelen die mensen leuk vinden en waarmee je met veel doorzettingsvermogen uiteindelijk geld gaat verdienen.

Hiermee kan je waarschijnlijk ook niet even snel geld verdienen. Ten zij je tot de uitzonderingen behoord en je met 1 filmpje de hele wereld 10 keer over gaat.

Diensten aanbieden

Plaats op marktplaats, facebook of in de supermarkt een bericht met wat jij kan doen voor iemand vanuit huis. Ze kunnen kapotte spullen brengen en weer ophalen.

Je kan ook iets maken en daarna aanbieden op een markt. Dit kan een fysieke markt zijn of op marktplaats. Zo hebben wij eens een te gekke opgeknapte lockerkast via marktplaats gekocht. Super origineel!

Een paar ideeën:

 • Repareren van elektronische apparaten of kapotte kleding.
 • Maken van traktaties, taarten, kaarten, schilderijen, handgemaakte kaarsjes.
 • Meubels maken of opknappen.
 • Producten kopen en daarna verkopen met winst, via marktplaats of een eigen webwinkel.
 • Huiswerkbegeleiding.
 • Coach (budget/lifestyle/administratief).
 • Gastouder, verdiep je in de regelgeving hiervoor.
 • Computerles voor ouderen.
 • Bed and breakfast (B&B) aanbieden.
Maak thuis heerlijke taarten en verkoop ze op een markt.

Hoe bepaal je je eigen uurloon?

Als je in loondienst werkt, heb je keuze om het aangeboden salaris wel of niet te accepteren. Als je een schrijver of blogger bent, is het afhankelijk van hoeveel succes je hebt, hoeveel je verdient met schrijven of vloggen. Maar als je diensten aanbied of spullen koopt en verkoopt, is dat een ander verhaal.

Hoeveel geld kan je verdienen door diensten thuis aan te bieden?

Als je een dienst aanbied, betaalt je klant je voor je kunde, kennis en tijd. Hoe meer kennis je hebt, die uniek is, hoe meer je kan vragen. Als een belastingadviseur 75 euro per uur rekent, is dat normaal. Maar als 75 euro vraagt voor 1 uurtje bijles, is dat een beetje gek.

Met veel van de diensten die ik hierboven het genoemd, waarvoor je geen opleiding nodig hebt, is 10-15 euro per uur een goed begin. Merk je dat je ineens veel verzoeken krijgt, kan je altijd nog iets omhoog gaan met je prijs.

Je kan ook op internet zoeken naar andere aanbieders, hoeveel vraagt je concurrent? Prijzen zijn afhankelijk van vraag en aanbod. Als er 20 huiswerkbegeleiders zijn en 1 leerling, zoek dan iets anders. Er zit ook veel verschil tussen de regio’s.

Hoeveel kan je verdienen met het kopen, opknappen en verkopen van spullen?

Om geld te verdienen met kopen, opknappen en verkopen van producten, moet je feeling hebben. Koop je een kast, neem dan ook de transport kosten mee, de kosten van de materialen (verf/kwasten) en de tijd hoelang je ermee bezig bent. Zet je producten te koop en kijk of mensen jouw toevoeging ervoor over hebben.

Het kan best zijn, dat je de conclusie trekt, dat het niet zo lucratief is als je dacht. Probeer het een paar keer en stop ook als je het gevoel hebt dat het niet werkt. Soms zul je een goede investering doen en soms wat minder goed.

Wat willen klanten graag kopen? Hoe meer klanten er zijn voor je producten, des te meer je verkoopt. Trek een breed publiek.

Bedenk “wat willen klanten graag?”. Jij kan een zwart/paarse kast met gouden glitter mooi vinden, dat vind niet iedereen. De best verkochte huizen, hebben een keuken met witte deurtjes. In de commerciële wereld wordt dit ook wel “mainstream” genoemd. Doe ideeën op in woonbladen en Pinterest. Je kan altijd bijzondere kunstwerken maken, in opdracht van een klant.

Heb je nog meer ideeën die je thuis kan doen? Laat hieronder je reactie achter en help anderen met jouw ideeën!

Photo by Avel Chuklanov on Unsplash en Photo by Uliana Kopanytsia on Unsplash
Photo by Markus Spiske on Unsplash