Hoe eerder je een kinderwens hebt, voordat je daadwerkelijk zwanger bent, des te meer tijd heb je voor het voorbereiden op de komst van een kind. Ook als je nog niet helemaal zeker bent of je wel of geen kinderen wilt kan je alvast nadenken over de financiële vrijheid die je kan creëren, om je opties open te houden. Het krijgen van een kind, heeft hoe dan ook, financieel effect.

Voorbereiding stap 1: Woonlasten

Omdat het grootste gedeelte van je inkomen opgaat aan woonlasten, is dit de eerste stap om rekening mee te houden. Als je voordat je, een woning koopt of huurt, hier al rekening mee houdt, heb je later meer vrijheid om keuzes te maken.

Koopwoning

Ga je een woning kopen? Bespreek je toekomst wensen met een hypotheek adviseur. Gaan jullie minder werken, zodra er een kindje bij komt? Dit betekend een inkomstendaling. Hoeveel kost opvang elke maand? Dit betekent dat je netto minder overhoudt, om andere (leuke) dingen te kunnen doen.

Huurwoning

Ook bij het zoeken naar een huurwoning, kan je hier alvast rekening mee houden. Kan je de lasten ook met kinderen blijven betalen? Helaas is de woningmarkt krap, je mag al blij zijn als je een woning vind, maar er is altijd ruimte om keuzes te maken.

Door het vroeg voorbereiden op de komst van een kind, geeft het meer vrijheid om later keuzes te kunnen maken.

Woning keuze

Kies je een appartement in de grote stad, of een kleine eengezinswoning in een gehucht. Een woning kopen, doe je vaak voor ongeveer 10 jaar. Als je ergens, maar 2-3 jaar wil wonen, is het wellicht verstandiger om te huren. Dat scheelt ook overdrachtsbelasting, hypotheekadvieskosten, taxatiekosten et cetera. Een woning kopen is een belegging, het kan altijd meer of minder waard worden en je wil niet moeten verkopen als het minder waard is geworden.

Het zou vervelend zijn als je moet verhuizen als er een kindje op komst is. Als je gedwongen wordt te verhuizen, precies op dit punt, kan het zijn dat je een restschuld hebt, als de markt ineens ongunstig is. Wil je dat je kinderen een eigen kamer hebben en een woning met een tuin? Houd hier dan vast rekening mee.

Voorbereiding stap 2: Sparen en besparen

Als je nu al zorgt voor lage lasten en rekening houd met een inkomstendaling of met toekomstige kinderopvang kosten, betekent het dat je nu ook al geld overhoud aan hypotheeklasten als je beiden nog volop werkt. Als je nu alvast je vaste lasten naar beneden brengt, houd je nu al geld over. Dit geld kan je alvast in een digitale spaarpot doen voor het voorbereiden op de komst van een kind.

Met deze spaarpot kan je een deel van de inkomstendaling opvangen en straks kinderopvang mee betalen, zodra de kosten hoger worden. Je kan ook een deel van de hypotheek vast aflossen, zodat jullie hypotheeklasten straks nog lager zijn.

Besparen als de baby geboren is

Je kan kijken naar hoe je kan besparen, in de periode dat je te maken krijgt met de inkomstendaling. Je kan wellicht de auto verkopen en een bakfiets kopen. Dat is ook een besparing met veel effect. Natuurlijk is het fijn om een tweede auto te hebben, maar je went er snel genoeg aan en het is ook nog goed voor de conditie.

Hoeveel moet je sparen?

Je wil natuurlijk ook nog leuke dingen kunnen blijven doen, tot het moment dat er kinderen komen. Met dit stappenplan, heb je een indicatie hoeveel je opzij moet zetten en hoeveel je overhoud om nu te genieten:

  1. Bepaal hoelang je een inkomstendaling of kosten verhoging hebt.
  2. Hoeveel inkomsten daling of kosten verhoging verwacht je?
  3. Vermenigvuldig stap 1 met stap 2.
  4. Wil je ook sparen voor de babyuitzet, tel dit bedrag hierbij op.

Voorbeeld sparen voor de komst van een kind

Ik verwacht 4 jaar lang, tot mijn kind op de basisschool is, dat ik 300 euro minder per maand verdien of kwijt ben aan kinderopvang. 300 x 48 maanden = 14.400 euro. Ik wil ook 3.000 euro alvast apart zetten voor de babyuitzet = 14.400 + 3.000 = 17.400

Normale buffer

Natuurlijk is het ook belangrijk om naast dit bedrag, je standaard buffer aan te houden, voor normale onvoorziene uitgaven, zoals een kapotte koelkast of wasmachine.

Hoeveel moet ik elke maand opzij zetten?

Je kan natuurlijk nooit weten hoelang het duurt voordat je zwanger bent, maar wellicht heb je een idee wanneer jullie graag zwanger zouden willen worden, je spaart ook door tijdens de zwangerschap.

  1. Neem het totale spaarbedrag, uitkomst van boven.
  2. Deel dit bedrag door het aantal maanden dat jullie verwachten te sparen.
  3. Zet dit bedrag elke maand apart op een rekening. Bij sommige banken kan je aparte spaarpotjes aanmaken.

Voorbeeld 3 jaar sparen

17.400 : 36 maanden = 483 per maand apart zetten in spaarpot “baby”. Ik houd zelf van ronde getallen, dus 480 of 500.

Voorbeeld 4 jaar sparen

Als je eerder begint met sparen, heb je langer de tijd en hoef je minder apart te zetten per maand om hetzelfde bedrag opzij te zetten.

17.400 : 48 maanden = 362 per maand.

Spaarbedrag te hoog?

Mocht het na het zoeken naar besparingen niet lukken om het gewenste bedrag apart te zetten, bekijk dan het bedrag dat je wel apart kan zetten. Kan het budget voor de inrichting van de babykamer naar beneden? Of blijf je meer werken dan wat je voor ogen hebt, zodra de baby is geboren?

Voorbereiding stap 3: Babyspullen

Nadat je hebt gekeken naar de vaste lasten, besparingen en een spaarbedrag apart hebt gezet, is het tijd voor de eenmalige kosten.

Je kan natuurlijk vast een wiegje dat je hebt gekregen bewaren op zolder. Maar wacht met het kopen van spullen en inrichten van de babykamer, tot je daadwerkelijk zwanger bent en wellicht zelfs voordat je voorbij de spannendste weken bent. Waarom?

  1. Het is extra frustrerend, als een zwangerschap uit blijft.
  2. Als je nieuwe producten koopt, is het garantietermijn al begonnen, voordat je het gebruikt.
  3. Sommige producten worden er niet beter op. Vooral plastic kan ook ongebruikt broos worden.

Hoeveel nodig voor babyuitzet

Hoeveel geld je nodig hebt voor de babyuitzet is voor iedereen heel persoonlijk. Kies je de goedkoopste kinderwagen, of ga je voor de meest dure? Je kan voor 500 euro een kinderwagen kopen of zelf nog goedkoper via marktplaats. Maar je hebt ook kinderwagens van 1500 euro. Koop niet meer dan nodig.

Een kinderkamer inrichting bijvoorbeeld kan je makkelijk van marktplaats kopen en een likje verf geven. Veel kinderspullen worden, maar kort gebruikt. Kinderen groeien eruit. Het kleinste babywiegje gebruik je maar 6 maanden. Sommige producten blijven hierdoor zo goed als nieuw.

Voorbereiden op de komst van een kind

Zoals hierboven: schommelstoel en boekjes van mijn ouders uit mijn babytijd, bedje is van marktplaats en hebben we opgeknapt, de klok was een trouwcadeau, knuffels zijn ook cadeautjes. Nieuw gekocht zijn de poof, babyfoon en de kruik die we nooit gebruikt hebben. Mandjes hadden we al.

Als je eenmaal in contact komt met andere ouders bij de opvang, op school en in de buurt kan het zijn dat je tassenvol gebruikte babykleertjes krijgt of dingen die je voor een klein bedrag mag overnemen. Door niet alles nieuw te kopen, bespaar je niet alleen geld, maar ben je ook nog eens heel duurzaam bezig.

Kosten na de babytijd

Je bent niet alleen veel geld kwijt in de baby tijd, maar ook als ze naar school gaan en gaan studeren. Het wordt onderdeel van de maandelijkse lasten komende 20-25 jaar. Gelukkig ontvang je ook nog Kinderopvangtoeslag, Kindgebonden budget en kinderbijslag. Dit zijn allemaal tegemoetkomingen, waarbij sommige afhankelijk zijn van je inkomen. Hiermee worden niet alle kosten gedekt.

Je hoeft niet alle kosten vooraf te sparen, maar voorbereiden op de komst van een kind geeft je meer flexibiliteit op het moment dat de kleine er is. Evenals dat je moet wennen aan je nieuwe gezinssamenstelling, moet je ook wennen aan het feit dat er elke maand minder geld over blijft.

Toekomst plannen

Niemand kan in de toekomst kijken. Soms loopt alles anders dan je gepland had en zul je aanpassingen in het plan moeten maken. Wellicht krijg je onverwacht een tweeling. Surprise! Of wellicht duurt het lang voordat je zwanger bent. Maar je kan altijd een plan maken en er rekening mee houden.

Door er in 2009 al over na te denken, heeft het ons in 2014 toen de eerste zoon geboren werd, veel vrijheid gegeven. Alle opties stonden nog open: fulltime werken, parttime werken, stoppen met werken. Terwijl als wij in 2009 een top hypotheek met 2 fulltime salarissen hadden gefinancierd, waren de opties veel beperkter geweest.

Wat gebeurt er zonder voorbereiding op de komst van een kind

Als je niet gespaard hebt, kom je er ongetwijfeld ook. Er zijn tenslotte heel veel ouders die niet hebben gespaard of het minder breed hebben. Het voorbereiden op de komst van een kind is vooral heel fijn. Wij waren elk geval heel dankbaar voor deze vrijheid. Bij beide kinderen heb ik de ruimte gehad om het eerste jaar volledig thuis voor ze te zijn, zonder financieel in de knel te komen.

Het is eigenlijk net als sparen voor een uitzet, als je uit huis gaat. Je kan met een klein budget of geen budget ook aan inrichting komen en je moet ook even wennen aan het feit dat je ineens alles zelf moet betalen zoals elektra, water en je zorgverzekering. Maar je komt er waarschijnlijk wel.