Onder vermogen verstaan we bezittingen. Spaargeld, aandelen en je woning vallen onder je bezittingen. Maar ook je schulden, vallen onder vermogen. Heb je meer schulden dan bezittingen, dan heb je een negatief vermogen.

Om je vermogen te kunnen inventariseren is het verstandig alle rekeningen even na te lopen. Eerst de betaal, spaar en creditcard rekeningen. Maak het voor jezelf overzichtelijk met onderstaand schema. Werk dit minstens 1 keer per maand bij. De bedoeling is uiteraard steeds meer vermogen op deze rekeningen te creëren. We willen eigenlijk nooit schulden zien. Als je ze hebt, werk ze zo snel mogelijk weg! Geld lenen, kost geld. Heb je geld, dan kan je daarmee weer meer geld creeëren. 

RekeningNummerLaagste standDoel
BetaalNL..BANK..10200
SpaarNL..BANK..100300
LeningNL..BANK..-200
Totaal90500

Ander vermogen

Dit is een mooie basis om vanuit te werken. Dit zijn vaste waardes. Je eventuele woning met daarbij hoorende hypotheek passen ook in dit lijstje van je vermogen. Misschien heb je wel een idee hoeveel je woning waard zou kunnen zijn. Met een taxatie door een makelaar krijg je een goed realistisch beeld. Vergelijk je woning eens met die van de buurman die zijn huis net verkocht heeft.

Zet in dit lijstje ook je auto, boot en caravan. Alles wat van grote waarde is, als je het zou verkopen behoord tot je vermogen. Staan er op dit lijstje spullen die je niet meer gebruikt? Verkoop ze dan! Een auto, boot of caravan kosten per jaar een hoop geld aan onderhoud, stalling en verzekering.

Schulden

Wat ingewikkelder is, zijn je schulden. Ben jij het type dat het liefst zijn kop in het zand steekt? Blauwe enveloppen ongeopend zo even in een hoek gooit? Maak ze open. Boetes en administratiekosten kunnen steeds hoger oplopen. Door ook je schulden te inventariseren, kun je vaak beter slapen. Dus ook op de lijst: alles waarvan het betaaltermijn verstreken is! Los schulden waarvan de nood het hoogst is en/of waar de rente het hoogst is, als eerste af.