Uiteraard weet iedereen dat als je goedkoop drinken wil, dat je water uit de kraan kan drinken. Maar wat als je wat anders wil drinken en wat kan je thuis inschenken voor je gasten? Waar kan je op letten bij het kopen van koffie, thee, frisdrank, bier en wijn? Wat is het goedkoopste drinken? Waar kan je goedkoop drinken kopen?

Alle typen drinken op een rij. Je kan kijken naar de prijs per liter of de prijs per glas.

DrankKosten per (aangemaakte) literGrote van glasKosten per glas
Water0200 ml0
Limonade0,13200 ml0,026
Thee0,20200 ml0,040
Ice tea 0,43200 ml0,086
(filter) Koffie 0,60150 ml0,089
Cola 0,48200 ml0,096
Chocomelk0,85200 ml0,170
Sinaasappelsap 1,13200 ml0,226
Melk1,15200 ml0,230
Wijn3,99125 ml0,499
Verse smoothie2,65200 ml0,530
Bier2,46300 ml0,738

Ik heb gekozen voor de dranken van het eigen merk. Deze zijn vaak het goedkoopste. Ik heb van alle dranken de prijs, zonder aanbieding gekozen. Dan vergelijk je eerlijk. Aanbiedingen zijn tenslotte elke week anders, houd je ogen hiervoor open om de beste deal te kopen. Het grappigste vind ik eigenlijk wel dat een glas verse smoothie duurder is dan een glas wijn en per liter gezien duurder is dan bier. Eigen merk bier, heb ik niet kunnen vinden, een huiswijn wel.

Houd een lijstje bij je (op je telefoon) met per drank een prijs per liter. Als je een aanbieding tegenkomt, kijk dan of dit goedkoper is dan op het lijstje. Je wordt soms verleid met aanbiedingen, die helemaal niet goedkoper zijn.

Hoe kan je besparen op een verjaardag, zonder gierig over te komen?

  1. Kijk bij een verjaardag naar de kosten per glas. Bied een aantal keren iets te drinken aan.
  2. Vier het in de ochtend, dan wordt er geen bier/wijn gedronken. Je kan dan thee, koffie, voorverpakt sinaasappelsap e.d. (in pak) kopen.
  3. Zet bij een kinderverjaardag een kan limonade op tafel.
  4. Als je weet dat je binnenkort een feestje hebt, kijk dan alvast om je heen naar aanbiedingen. Vaak is er elke week wel iets in de aanbieding. Het meeste drinken is lang houdbaar.
  5. Inventariseer of bedenk wat je gasten drinken. Koop niet overdreven veel, van het geen waar je zelf niet van houd en waar je mee blijft zitten. Als er toch iets op gaat, lusten je gasten vast ook iets anders.
  6. Vraag eventueel of je gasten zelf ook een flesje wijn of kratje bier willen meenemen of vraag dit als verjaardagscadeautje.

Welke verpakking is het voordeligste?

Drinken wordt verschillende typen verpakkingen aangeboden. Glazen flessen, plastic flessen, blikjes, drinkpakken, kratten. Zelfs wijn kan je in een “kartonnen” vat kopen met een tapkraantje. Haal altijd het statiegeld van de totaalprijs af, deze lever je natuurlijk weer netjes terug aan de winkel. Wijn in een kartonnen verpakking, zit er alleen niet zo gezellig uit, als wijn in een fles.

Laat je ogen niet misleiden, maar reken de prijs uit per liter. Fabrikanten weten je door de grote en vorm van de verpakking goed te verleiden. Soms lijkt een verpakking groter dan hij is.

In welke fles zit het meeste? Dit is met het oog niet te zien. Lees op de verpakking hoeveel er in zit.

Cola huismerk (excl. statiegeld)

Grote Pet-fles: 48 cent per liter
6 grote flessen: 48 cent per liter
6 kleine flesjes: 50 cent per liter
Blikje 330 ml: 85 cent per liter (je drinkt ook nog veel meer cola, dan 1 glas)
Miniblikje 150 ml: 161 cent per liter

Een gewone cola fles van 1,5 liter, waarbij je de fles na afloop inlevert, is meer dan 3 keer zo goedkoop als kleine miniblikjes. Koop dus gewoon een fles en schenk het in glazen.

Hoe kan je goedkoop een feestje buiten/onderweg vieren? Met flessen of blikjes?

Heb je een feestje buiten en moet je iets makkelijks hebben, dat je ook weer weg kan gooien, kan je kijken of wegwerp bekertjes iets zijn. Zet op elk bekertje met een markeerstift de naam. Je koopt voor 1,50: 15 wegwerp glazen. Als je 2 liter drinken in een fles koopt + bekertjes, ben je (48 + 48 + 1,50) = 2,46 kwijt. Als je miniblikjes koopt, ben je (1,61 + 1,61) = 3,22 kwijt, voor dezelfde hoeveelheid drinken.

Bier, flesjes of blikjes, los of krat of tap?

Krat 24 flesjes van 300 ml: 2,46 per liter
Tray 24 flesjes van 250 ml: 3,08 per liter
Pak 12 flesjes van 250 ml: 3,43 per liter
Pak 6 flesjes van 250 ml: 3,66 per liter
Tray 24 blikjes van 330 ml: 2,84 per liter
Pak 6 blikjes van 330 ml: 3,18 per liter
Pak 6 blikjes van 500 ml: 2,56 per liter
1 blikje los van 330 ml: 3,18 per liter
1 blikje los van 500 ml: 2,58 per liter
Tap 8 liter: 3,02 per liter

Bij het bier zie je dat volume voordeel, ook echt voordeel geeft. Een groter flesje of blikje is in verhouding goedkoper dan een kleiner flesje of blikje. Evenals de hoeveelheid flesjes of blikjes per krat, pak of tray, geeft voordeel. Het voordeligste is een krat van 24 flesjes van 300 ml.

De tap daarin tegen, is ondanks het volume niet het goedkoopste. Ook moet je hiervoor de tap zelf nog aanschaffen. Heeft geeft natuurlijk wel extra sfeer als je een groot feest geeft.

Wat is de goedkoopste wijn verpakking?

Een wijn tap is handig voor een feest, maar ziet er minder charmant uit dan een fles wijn. Als je niet zo vaak en niet zo veel wijn drinkt, loop je altijd tegen die paar dagen houdbaarheid aan. Als je 1 wijntje wil openen, kan je na een paar dagen (ondanks vacuĆ¼m kurk) de overgebleven wijn weggooien.

De 3 liter tap, is tot 4 weken, na openen houdbaar.

VerpakkingPrijs per verpakkingPrijs per literAantal glazen
Tap 3 liter8,49 - 9,992,83 - 3,3324
Fles 1 liter3,993,998
Fles 750 ml3,995,326
Fles 250 ml1,997,962

Als je niet veel wijn drinkt, kan je geneigd zijn om een klein flesje te kopen. Een wijsglas is 125 ml. Dus met het kleinste flesje, schenk je 2 glazen. Het is echter 2 keer zo duur, als een grote fles wijn van 1 liter en de tap is nog goedkoper. Bekijk hoeveel glazen je bijvoorbeeld in 1 weekend drinkt en of je gasten ontvangt die wijn drinken.

Wil je het bij 2 glazen houden in een weekend. Dan is het kleine flesje perfect, want dan hoef je niets weg te gooien. Je kan dan beter 2 euro uitgeven dan dat je voor 2 euro aan wijn weggooit of tegen je zin op drinkt.

Wat ik ook apart vind, is dat een liter fles, net zoveel kost als een fles van 750 ml. Dan koop je toch sneller een liter fles. Dit zal waarschijnlijk goede marketing zijn, om mensen een grote fles te laten kopen. De 750 ml fles noemen ze dan een decoy.

Ik heb nog een goedkope wijn gevonden in pak: Liebfraumilch 1 liter voor 2,49. Er zijn maar weinig wijnen te vinden verder in een pak. Dat zal toch door de populariteit van de fles komen.

Waar kan je het goedkoopste drinken kopen?

Hierboven heb ik gekeken naar de makkelijkste en toegankelijke supermarkt producten. Dit is een makkelijke manier om producten onderling met elkaar te vergelijken, omdat hier alles te koop is. Supermarkten heb je overal en echt grote verschillen zitten er niet tussen de supermarkten onderling. Door de concurrentie strijd, proberen ze het allemaal tegen de beste prijs te verkopen.

Omdat we op zoek zijn naar het goedkoopste drinken, is het handig om niet alleen te kijken naar de verschillende soorten drinken, maar ook te kijken naar de winkel waar je drinken kan halen.

Gespecialiseerde drank winkel

Bij een gespecialiseerde drank winkel, is het vaak veel duurder. Hier ga je voornamelijk naar toe voor als je een cadeautje wil kopen, leuk voor opa, valentijn of kerst.

Goedkoop drinken van de groothandel

Ook heb je groothandels, waar je grote hoeveelheden in 1 keer kan kopen. Als je in bulkacties inkoopt, kijk dan goed naar de houdbaarheidsdatum. Gaat het op voor deze tijd? Het is zonde als je bedorven drinken weer weg kan gooien. Vooral bier, is minder lang houdbaar dan bijvoorbeeld frisdrank. Ook koffie kan bederven.

Niet overal zijn er groothandels te vinden. Ga je speciaal naar de groothandel toe om drinken en eventueel andere boodschappen te doen? Houd dan ook rekening met je kosten voor vervoer. De benzine prijzen, lopen tenslotte ook op. Hoe dichter bij je bij de groothandel bent, des te voordeliger is het om een bezoekje naar de groothandel te maken. Zorg voor voldoende kofferbak ruimte.

Online goedkoop drinken kopen

Online spullen kopen, is goedkoper dan in een winkel. Er zijn geen kassamedewerkers en vakkenvullers nodig. Ook hoeft de winkel er niet netjes uit te zien en open te zijn. De kosten zitten dan voornamelijk in inkoop, opslag, verzenden, verpakkingsmateriaal en een webshop. Natuurlijk is er ook personeel nodig, maar minder dan bij een winkel dat alle dagen per jaar open is.

Als je online drinken koopt, moet je goed letten op de verzendkosten. Net als de groothandel worden vaak grote voordeelverpakkingen aangeboden. Je kan online makkelijk prijzen met elkaar vergelijken, ook als ze al in je digitale winkelwagentje zitten.

Overige aanbieders

Je kan ook op andere plekken aanbiedingen tegenkomen. Een Poolse supermarkt, de drogist, een discounter, de Action. Vaak kom je hier toevallig tegenaan lopen. Nu in de actie!! OP = OP!! Voordat je trapt in deze marketing trucs, bereken of het daadwerkelijk goedkoper is. Hoeveel betaal je normaal voor een liter frisdrank? Hoeveel kost deze aanbieding per liter? Is het dan goedkoper?

Wil je ook weten wat het goedkoopste broodbeleg is? Lees dan hier mijn artikel over het goedkoopste broodbeleg.

FreeVector.com FreeVector.com Photo by Charity Beth Long on Unsplash