Wat zou je doen als je ineens miljonair zou worden? Stoppen met werken, minder werken? Schijnbaar worden winnaars van een loterij vaak doodongelukkig. Terwijl iedereen denkt dat geld gelukkig maakt. Het bezitten van veel geld, zorgt ervoor dat je nergens meer voor hoeft te sparen. Je kan alles kopen wat je wil. Wat zou je dan doen?

Omdat je niet meer hoeft te werken, ga je nadenken over wat je echt gelukkig maakt. Wat maakt mij eigenlijk gelukkig? Toen je elke dag naar je werk ging, ging alles op de automatische piloot en betaalde je de maandelijkse lasten. Misschien spaarde je een beetje. Om iets te bereiken. Je had iets om naar uit te kijken. Een doel.

Spel van het leven

In mijn tienerjaren heb ik verschillende games gespeeld. Sims, Assassin’s creed, Rollercoaster tycoon, Age of Empires. Je had bij sommige van deze games, bepaalde cheats. Een code die je kon invoeren zodat je ineens heel rijk zou zijn. Bracht dit meer speelplezier? Nee. Evenals de oplossing via internet opzoeken, zodat je sneller door het spel zou gaan, bracht niet meer speelplezier op. Sterker nog, je was sneller uitgespeeld. Het doel was snel bereikt en je hebt niets meer om naar uit te kijken. Zo is het in het echte leven ook. Dan moet je op zoek naar iets nieuws, waar je weer gelukkig van wordt.

Doel van werken

Mensen denken vaak dat ze enkel werken voor het geld. Maar wat als je geld genoeg hebt? Zou je dan stoppen? Werken brengt meer dan alleen geld. Het is leuk om je te ontwikkelen, bij je collega’s te zijn, even weg van huis, iets bijdragen en gewaardeerd worden. Niet elke baan brengt al deze factoren. Maar indien je een leuke baan hebt, is het soms moeilijk om daar afscheid van te nemen. Indien je full-time werkt, kan part-time wellicht een oplossing zijn.

Mijn partner verdient genoeg

Toen mijn man en ik beiden begonnen met werken, verdiende mijn man al meer dan dat ik deed. Toch deed mijn salaris ergens toe. We hadden nog geen kinderen en werkten fulltime en alle vrijheid om te doen wat we wilden. We zijn bijvoorbeeld naar IJsland geweest en hebben een prachtige rondreis door Scandinavië gemaakt, helemaal naar de Noordkaap.

We hebben gespaard (en afgelost op de hypotheek) zodat ik thuis kon blijven voor de kinderen. Heerlijk toch? Of niet. Na een half jaar kwamen ondanks de vele theekransjes bij vrienden en familie, de muren op mij af. Ik wil graag het huis uit, even wat anders doen. Na een half jaar sporten en hobbycursussen om er even uit te zijn, ben ik weer gaan werken. Een nul-uren contract bood uitkomst. Thuis voor de kinderen en 5-10 uur per week werken om even iets anders te kunnen doen. Even op een andere manier gewaardeerd worden dan enkel moeder. Ook al was het maar een scholierenbaantje.

Inmiddels verdient mijn man nog meer. Ik heb een andere baan en ben meer gaan werken. Maar vergeleken met zijn salaris, doet mijn salaris er bijna niet toe. 20 uur per week werken, kost een hoop kinderopvang, we hebben een extra auto nodig. Maar ik vind het fijn om er even uit te zijn en houd ervan om gewaardeerd te worden. Ik kan alvast een beetje ervaring opdoen, zodat ik straks een leuke functie heb.

Werken zonder ambitie

Omdat ik nu als starter ben begonnen in de financiële sector, zit ik op een functie die nog niet zo interessant is. Ik moet ervaring op doen om leuker werk te kunnen vinden, daar komt het op neer.

Als ik om mijn heen kijk, zie ik collega’s die wat minder capabel zijn, maar ook collega’s die veel meer in hun mars hebben dat het geen waar ze mee bezig zijn. Ik vind dat zonde om te zien. Maar, ze werken ook parttime. Hebben dan wisselwaar geen kinderen, maar gewoon niet de behoefte om meer te werken. Ze hebben al een groot deel van hun woning afbetaald en hebben geen zin in verantwoordelijkheid. Tja daar zit wel wat in.

Carrière maken

Je kan ook werken om enkel carrière te maken. Werken voor een goede status bij vrienden, familie en zelfs vreemden. Het is veel interessanter om te zeggen: ‘Ik ben hart chirurg’ dan ‘ik ben zuster’ of zelfs “ik werk niet”. Nog meer geld verdienen is het streven. Als je succesvol bent, ben je interessant.

Toen ik vertelde dat ik ging stoppen met werken om voor de kinderen te zorgen, kreeg ik veel vreemde reacties. “Zonde van je carrière” en “Als je weer gaat starten op de arbeidsmarkt krijg je het heel zwaar”. Ja ik heb het ervaren. Weer beginnen is heel zwaar, net zoals doorwerken als je jonge kinderen hebt.

Werken en kinderen

Soms loont het door de kinderopvang, tweede auto en misschien wel speciale zakelijke kleding voor een goede uitstraling, niet eens om te werken. Uiteindelijk ben je zelf degene die ervoor moet kiezen en moet ervaren. Wat vind je belangrijker? Dan werk je echt alleen voor je carrière of omdat je het leuk vind, maar je verdient er dus eigenlijk weinig mee. Sterker nog, ik heb wel eens gezien dat iemand er op achter uit ging financieel doordat het vervoer duurder was dan het netto salaris.

Mijn vriendin heeft eenzelfde probleem. Nadat haar eerste kind was geboren ging ze parttime werken. Echter nu de tweeling geboren is, wordt dat moeilijker. Door een reorganisatie is ze haar baan kwijt. Maar eigenlijk kan ze door de opvangkosten en auto niet werken. 3 kinderen onder de 4 jaar naar de opvang, kost te veel. Ook de BSO is straks duur. Voor de functie die ze had, moest ze dan voorschoolse opvang en naschoolse opvang betalen. Zelfs met kinderopvangtoeslag komt ze niet uit. Stoppen met werken is dan de enige optie.

Vervroegd met pensioen

Ook lees je wel eens verhalen over mensen die met 35 jaar gewoon met pensioen gaan. Woning afbetaald, geen behoefte om groter, luxer te leven. Dit is zelfs mogelijk als je niet eens zo heel veel verdient. Deze mensen leven ver onder hun niveau. Waarom een woning van 200M2 kopen, als je genoeg hebt aan 30M2? “Tiny Houses” zijn helemaal hip. In een mum van tijd heb je je woning afgelost, spaar je een bedrag op, waarmee je enkel van de rente rond kan komen.

Als wij in deze woning blijven wonen, de rest van ons leven, is dat wellicht ook voor ons weggelegd. Misschien niet met 35, maar met 40-45. Het maakt dat ik mij als starter afvraag waar ik het allemaal voor doe. Een leuke functie, maar wel part-time. Ik hoef niet te werken voor het geld, maar we kunnen met dit geld wel aflossen zodat we eerder met pensioen kunnen. Ik voel de sterke drang om te bewijzen dat ik nog een HBO kan afronden. Maar voor wie, mijn familie, mijn baas, of mezelf? Of gewoon omdat ik het leuk vind om te leren?

Nieuwe inzichten

Het is altijd leuk om nieuwe inzichten te krijgen. Wij kijken graag naar anderen die hun eigen lijn trekken. Wij durven ook onze lijn te trekken. Steeds meer lees je verhalen over vroeg met pensioen, woningen die volledig afgelost zijn, hele creatieve manieren van goedkoop wonen. Ik vind het fantastisch. Het belangrijkste is kijken naar wat je echt zelf wil (of samen met je partner). Is het echt belangrijk wat anderen ervan vinden?

Ik benijd mensen die zeggen: ik doe vrijwilligerswerk of werk wat ik leuk vind, zonder naar het salaris te kijken. Mensen die zich niets ervan aantrekken wat anderen ervan vinden, als ze een beroep hebben dat niet zo interessant is. Uiteindelijk hebben we voor elke baan ook iemand nodig. Als iedereen zijn werk zou neerleggen, hebben we niets meer. Geen elektra, schoon water, wegen, voedsel. Het zal ook nog wel even duren voordat robots de wereld overnemen.

De man onder de palmboom.

Er zit een man de hele dag onder een palmboom. Lekker genieten in het zonnetje. Zodra er een kokosnoot uit de boom valt, eet hij hem op, of verkoopt hem. Een zakenman ziet de man onder de boom zitten. Niet erg productief denkt hij. Hij loopt op de man af. Hij vertelt de man onder de boom dat als hij 100 bomen plant, hij veel meer kokosnoten kan verkopen en heel veel geld kan verdienen. De man onder de boom vind het een goed idee. Na een paar jaar heeft hij veel geld. Hij vraagt aan de zakenman, wat hij nu met al dat geld kan doen. De zakenman zegt hem, dat hij lekker van het zonnetje kan genieten en niet meer hoeft te werken.