Heb je er ooit wel eens over nagedacht: Wat kost broodbeleg per broodje? Ik ben eigenlijk wel heel benieuwd. Wij letten vaak alleen op wat lekker of gezond is, kiezen een categorie en kies dan meestal voor eigen merk, of een goedkoper alternatief dat nog steeds lekker is. 

Hoeveelheid beleg op brood

Uiteraard is het afhankelijk hoeveel beleg je er op doet. Vouw je je brood dubbel en gebruik je een halve plak kaas of leg je een hele plak kaas op je brood en snijdt je deze in stukjes? Hoe dik smeer je de jam op je brood?

We houden voor het gemak de hoeveelheden per portie aan die vermeld zijn op de verpakkingen. Wellicht als je gaat tellen, hoe vaak je daadwerkelijk een broodje smeert uit de pot jam, dat je veel zuiniger uitkomt of meer verbruikt dan volgens de verpakking “normaal” verbruik zou moeten zijn. Ik heb wel eens de hoeveelheid aangehouden zoals op de verpakking, blijkbaar smeer ik zuinig.

BelegPrijs productPrijs per KiloPorties per productGewicht product (gram)Gewicht per broodje (gram)Prijs per broodje
Appelstroop0,641,4230450150,02
Aardbei jam0,902,0030450150,03
Hele worst1,292,5833500150,04
Vruchtenhagel0,791,9820400200,04
Broodspread1,223,3025370150,05
Pindakaas1,693,3833500150,05
Chocolade hagelslag2,263,7730600200,08
Gesneden worst1,495,9617250150,09
Jonge kaas blok8,499,6544880200,19
Jonge kaas gesneden3,999,9820400200,20
Eiersalade1,9411,096175300,32

In de tabel zie je duidelijk dat een eiersalade op de brood, wel 10 keer zo duur is al een broodje appelstroop. Daar denk ik niet bij na als ik een eiersalade koop. Wist wel dat het iets duurder zou zijn. Als je dus wil besparen op je beleg, kan je beter producten kopen die zijn voorverpakt of lang houdbaar zijn.

Bij ons thuis

Mijn man strooit bijna 2 keer zoveel hagelslag op zijn brood, dan dat ik dat doe. Drie keer raden wie het brood van de kinderen moet smeren. Ik vind te veel hagelslag op brood ook niet lekker meer en daarbij ongezond. Gelukkig hoeven we zelf niet elk dubbeltje om te draaien, maar als ik einde van de maand binnen budget wil blijven, zeker de moeite waard om aandacht aan te besteden. Wij smeren allemaal 1 broodje met kaas of vleeswaren en 1 broodje zoetigheid.

Gelderse worst

Zo kies ik altijd voor een hele Gelderse worst, in plaats van gesneden plakjes. Zeker als je kijkt naar de kilo prijs, scheelt dit aanzienlijk. Echter krijg ik de plakjes nooit zo dun gesneden. Wel gaat een hele Gelderse worst weer langer mee dan een pakje met plakjes worst. Ook qua houdbaarheid.

500 gram hele worst = 2,01 = 4,02 per kilo
150 gram gesneden worst = 1,49 = 9,93 per kilo

Besparen

Minder beleg per broodje

Als je wil besparen op je broodbeleg, zou je dus eerst minder broodbeleg op je brood kunnen doen. Niet te dik er op en dubbel vouwen. Wij zelf snijden grote plakken ham of kaas doormidden.

Uit onderzoek blijkt dat als je veel van iets hebt, je er ook minder zuinig op bent. Met het laatste beetje jam, kan je ineens toch nog 2 broodjes smeren. Terwijl als je een nieuwe pot hebt liggen (of zelfs een hele kast vol), wellicht niet de moeite neemt om het laatste eruit te schrapen. Tel eens hoeveel broodjes je smeert met een pot jam. Waarschijnlijk dat je juist door te tellen, onbewust al zuiniger bent. Het doel: Zo veel mogelijk broodjes ermee smeren, terwijl het ook nog lekker is.

Merk en bonus

Je kan natuurlijk kiezen voor budget merk of huismerk in plaats van A-Merk. Ook kan je kijken naar de bonus. De meest makkelijke manier om prijzen te vergelijken, is te kijken naar de kilo prijs. Een product kan tenslotte duurder zijn, soms zit er ook meer in. Ook kan je niet altijd aan de verpakking zien hoeveel er in zit. Fabrikanten variëren graag met verpakkingen. Hoog en smal of laag en dik. Soms met een hoop lucht. Het is mij opgevallen dat “voordeelverpakking” of “Goedkoopste keuze” niet per definitie goedkoper zijn.

Houdbaarheid

Het klinkt logisch, maar gebeurd ook bij ons wel eens. Kijk goed naar de houdbaarheid. Het is zonde als je de kipfilet na 2 dagen kunt weggooien.

  • Kies in de winkel voor de (vaak achterste) langst houdbare verpakkingen.
  • Kijk hoeveel beleg je haalt, gaat het wel op of moet je regelmatig iets weggooien?
  • Gebruik bij jam een schoon mes. Dan heb je minder kans op schimmel.
  • Laat je beleg niet te lang buiten de koelkast.
  • Bij kaas kan je eventuele schimmel er (grof) afsnijden. De schimmel kan niet diep de kaas in komen, doordat het zuurstof nodig heeft om te groeien.

Eetsmakelijk!