Nu de prijzen stijgen voor onze boodschappen en energie, kunnen we allemaal wel tips gebruiken om te besparen. Je salaris stijgt waarschijnlijk niet zo hard mee, je moet met hetzelfde geld, duurdere producten kopen. Als je elke dag 1 euro bespaard, bespaar je 365 euro per jaar.

Wat is de goedkoopste lunch? Of je nu een beetje wil besparen of de goedkoopste lunch wil, het is altijd goed om bewust met je geld om te gaan. Je kan het maar 1 keer uitgeven.

Soorten lunch

Je kan op heel veel manieren lunchen. De prijzen lopen daardoor flink uiteen. Hierbij een kleine impressie met de duurste en de goedkoopste manier van dagelijks lunchen. Ik laat het 5 sterren restaurant buiten beschouwing, een gewoon terras is al duur genoeg.

Soort lunchWaar vandaanHoeveel kost het (€)
Burger menu met smoothieTerras22,00
Broodje kip saté en theeTerras12,00
Broodje kip saté Meenemen vanaf terras5,00
Lunch salade kant-en-klaarSupermarkt3,50
Kant-en-klaar sandwich Supermarkt2,65
2 Saucijzenbroodjes (warm)Supermarkt1,70
2 Afgebakken kaiserbroodjes met komkommersaladeThuis1,50
4 Boterhammen met appelstroopThuis0,20

Als je luncht op het terras, hoort daar automatisch ook drinken bij. Als je luncht op het werk, maak dan gebruik van de faciliteiten die de werkgever aanbied zoals: water, thee, koffie en indien beschikbaar soep. Dit scheelt natuurlijk ook in de lunchkosten.

Maak gebruik van de (gratis) faciliteiten op je werk: koffie, thee, water en eventueel cup-a-soup.

De goedkoopste lunch is toch gewoon een boterham meenemen vanuit huis. Kies voor het goedkoopste brood uit de supermarkt en het goedkoopste broodbeleg, met het goedkoopste water uit de kraan.

Lees ook over ‘het goedkoopste broodbeleg‘. Je zult zien, dat je ook op je broodbeleg flink kan besparen. Soms wil je ook wel eens iets anders dan appelstroop. Hier vind je per soort broodbeleg de kosten op een rij, per broodje.

Broodtrommel of boterhamzakje kosten

Zoals je kan ziet, is een boterham thuis met appelstroop gesmeerd, de goedkoopste lunch om mee te nemen naar het werk. Je hebt enkel een broodtrommel of boterhamzakje nodig. Je koopt hier bij de HEMA al een broodtrommel voor 3,00 euro. Als je deze dagelijks naar je werk meeneemt, gebruik je hem ongeveer 230 keer per jaar. Er vanuit gaande dat de broodtrommel ongeveer 1 jaar meegaat. (52 weken per jaar – 6 vakantie weken en feestdagen, 5 werkdagen per week)

Dit betekent dat de broodtrommel ongeveer 3,00/((52-6)*5) = 0.013 per lunch kost.

Een standaard boterhamzakje, zonder zip sluiting, kost 0,99 per 80 zakjes.
0,99/80 = 0.012 per lunch.

Conclusie: je boterham in een boterhamzakje meenemen, is net iets goedkoper dan een broodtrommel van de HEMA. Als je langer dan 1 jaar met je broodtrommel doet, dan is de broodtrommel wel goedkoper.

Als je de goedkoopste lunch wil, moet je kiezen voor een boterhamzakje of een broodtrommel vinden die goedkoper is dan 3,00. Vraag is dan wel of de goedkopere broodtrommel minimaal 1 jaar lang meegaat.

Werkomgeving

Het is ook belangrijk om te kijken naar de cultuur op je werk. Er zijn grote verschillen tussen verschillende sectoren en beroepen. Het psychologische en sociale aspect moet zeker meegenomen worden bij het uitkiezen van een lunch. Wees voorbereid op eventuele opmerkingen, als je voor iets anders kiest, dan de rest van de groep.

Gaat iedereen lunchen op het terras aan de overkant van het kantoor en ben je daardoor de enige die niet mee doet? Dan wordt je automatisch een buitenbeentje. Samen met collega’s lunchen is voor sommige beroepen belangrijk om te netwerken en om bij de groep te blijven passen. Over het algemeen, hebben deze medewerkers dan ook een hoger salaris en hoort het er gewoon bij. Kies dan eventueel voor het goedkoopste op de kaar of stel voor om naar een ander super leuk (en goedkoper) terrasje te gaan.

Is het mogelijk om het te bespreken binnen jullie werkcultuur, dat dit voor jouw niet haalbaar is? Wellicht kan je het eerst bij een paar collega’s polsen. Nu iedereen er financieel een stukje op achteruit gaat, zijn er misschien wel meer collega’s die met ditzelfde probleem zitten. Je kan bijvoorbeeld voorstellen om op kantoor te lunchen of om een paar keer per week te gaan, in plaats van elke dag.

Gezamenlijke lunch via werkgever

Ook kan de lunch soms via het bedrijf verzorgt zijn. Bijvoorbeeld door iedereen een vast bedrag per maand te laten betalen, wat neerkomt op ongeveer 4 euro per lunch. Dit is vaak vrijwillig, maar als je niet betaald, mag je ook niet mee-eten. Dan kan je ervoor kiezen om zelf wat mee te nemen.

Er zijn ook bedrijven die hun medewerkers standaard een gratis kop verse soep aanbieden. Heerlijk toch!

Bedrijfskantine

Dit zijn de meest verleidelijke kantines. Je loopt er vaak direct langs op weg naar de kantine en je ruikt de heerlijke lucht van patat of frikandel. Daar zit je dan, samen met je collega’s waarvan een deel of iedereen wel iets lekkers haalt. Dit is niet alleen slecht voor je portemonnee, maar ook voor je gewicht. Dit kan je oplossen door simpelweg geen geld mee te nemen. Neem je boterham mee en blijf daarbij.

Bang dat je nog honger hebt na je zelf meegebrachte lunch? Zorg ervoor dat je wat extra’s meeneemt, zoals een appel of snack.

Alles is beter, dan alsnog vallen voor dat frikandel broodje of iets duurs uit de automaat en bij de kassa en kassakoopje meenemen.

De goedkoopste lunch tijdens een dagje uit

Je kent het wel, je gaat een dag naar een pretpark en in een pretpark is alles ongelofelijk duur. Toegangskaartje, parkeerkaartje, souvenirtjes en het eten. Hoe kan je het goedkoopste lunchen in een pretpark? Juist, door het zelf mee te nemen en je voor te bereiden.

Als je het te veel gesjouw vind, kan je kijken hoeveel een kluisje kost. Wil je toch graag op het park zelf eten, probeer dan vast op internet te zoeken wat de prijzen zijn. Wellicht schrik je ervan en neem je toch maar een boterham mee, krentenbollen zijn natuurlijk ook lekker. Houd er ook rekening mee, dat op drukke dagen rond lunchtijd er soms ook lange wachtrijen staan om eten te bestellen.

Bang om te veel uit te geven? Neem contant geld mee of stel een limiet.

Je kan er ook voor kiezen om enkel een patatje met mayonaise te nemen, dit vult vaak al genoeg. Koop geen frikandel of heel menu, geen speciale dingen met pindasaus. Dit kost in verhouding vaak meer dan enkel een patatje met gewone mayonaise. Neem zelf een hervulbaar flesje water mee, die je af en toe bijvult in de toiletten.

Ook hier geldt: bang voor honger, neem vanuit huis iets extra’s mee zoals een Liga of Sultana koek. Als je iets moet kopen in het park zelf, ben je ook hiervoor veel geld kwijt. Als je iets lekkers ziet, weersta dan de verleiding en neem je meegebrachte snack. Je kan er ook voor kiezen om je allerlekkerste snack mee te nemen. Dan is het makkelijker om de verleiding op het park te weerstaan.

Photo by Sam Balye on Unsplash