Soms zijn er dagen, dat ik extra veel wil besparen, om zo nog sneller ons spaardoel te bereiken. Het leven bestaat natuurlijk ook uit leuke dingen doen. Zeker als de kinderen vakantie hebben is het fijn om er een dagje tussenuit te gaan. Goedkope uitjes kunnen ook leuk zijn, soms zelfs net zo leuk als een duurder uitje.

Hoe organiseer je goedkope uitjes, waarbij je veel plezier hebt en toch geld overhoud op je rekening? Je kan natuurlijk al je geld gebruiken om 1 dag naar een pretpark te gaan, maar met deze tips, kan je elke dag wat leuks doen.

Wat zijn goedkope uitjes?

Als je gaat zoeken naar leuke uitjes en toch geld wil besparen, moet je eerst vaststellen, wat goedkoop voor jouw betekent en hoeveel je wil uitgeven. Met hoeveel mensen ga je? Gaan er kinderen mee? Wat voor type uitje wil je doen? Neem ook je reiskosten mee.

Hoe maak je een vakantiebudget?

Wat kan je doen, met het budget dat je hebt? Je kan eventueel een budget per dag, week, maand op vakantie stellen. Bepaald eerst, hoe hoog het budget is.

Gratis

Gratis is natuurlijk helemaal top, dan kan je elke dag van de vakantie gaan als je wil. Het kost niets extra ten opzichte van thuis blijven. Je kan lunch thuis maken en meenemen. Ga lopend of met de fiets naar de locatie. Perfect!

2 euro per dag

Als je budget 10 euro is en je organiseert goedkope uitjes van 2 euro per dag, kan je 5 dagen plezier beleven, van 2 euro per dag.

10 euro per dag

Als je een budget hebt van 10 euro, kan je natuurlijk ervoor kiezen om dit in 1 dag op te maken. Je hebt dan 1 dag plezier en de rest van de vakantie kan je vullen met de gratis dagjes uit.

Maak een planning voor de vakantie

Stel je budget is 10 euro per week voor de zomervakantie van 6 weken, dat is 60 euro voor de hele vakantie. Dan kan je een planning maken. Bijvoorbeeld 6 weken:

Maandag gratis dagje uit.
Dinsdag een dagje thuis.
Woensdag 2 euro dagje uit.
Donderdag gratis dagje uit.
Vrijdag 8 euro dagje uit.
Zaterdag dagje thuis.
Zondag gratis dagje uit.

Zoek van tevoren uit, welke dagen de des betreffende uitjes beschikbaar zijn. Sommige speeltuinen, zijn niet elke dag open. Wellicht hebben sommige uitjes dal-dagen: dagen dat de kaartjes goedkoper zijn.

De planning hoeft niet helemaal strak te zijn. Als het regent en je hebt een stranddag ingeplant, ruil het dan gerust om. Het doel is plezier met een klein budget.

Het fijne van een planning is, dat je niet alles opmaakt in de eerste week en dat je de laatste week dan niets meer kan doen. Zo verdeel je het plezier. Hoewel je aan een gratis stranddag soms net zoveel plezier kan beleven als een aan 2 euro speeltuin dag. Een beetje afwisseling is fijn in de vakantie, voor jezelf en voor de kinderen.

Goedkope uitjes met kleine kinderen

Kleine kinderen hebben niet veel nodig om plezier te maken. Geef je een schepje en een beetje zand en ze hebben uren plezier. In het kader hiervan, kan je kiezen uit de volgende uitjes:

 1. Strand of een meertje met zandstrand: kost helemaal niets, als je er lopend of op de fiets heen kan. Neem lekker een baddoek mee en koeltas met lunch, paar schepjes, emmertjes en vormpjes. Als je een stukje moet lopen, is een bolderkar ideaal, dat scheelt je een hoop gesjouw. Je kan samen met de kinderen het grootste, hoogste, langste, mooiste zandkasteel maken die ooit is gemaakt.
 2. Speeltuin: In vrijwel elk dorp is er wel een speeltuintje te vinden, of soms in het bos. Sommige speeltuintjes zijn klein en ben je wellicht niet de hele dag zoet mee. Er zijn ook speeltuinen opgezet door een stichting en/of vrijwilligers. Deze kosten soms 1-2 euro per kindje voor een hele dag spelen. Hier in de buurt zijn er zelfs meerdere te vinden. Bij sommige krijg je zelfs een coupon voor een gratis ijsje of kopje koffie erbij. Dan is het spelen zelf zo goed als gratis.
 3. Tuincentrum, IKEA, McDonalds hebben vaak kleine binnen speeltuinen. Je kan dan als ouder een kopje koffie bestellen of een rondje door de winkel lopen. Dit geeft niet de hele dag plezier, maar als je er even tussenuit wil, een prima oplossing voor een klein budget.
 4. Picknick in het bos of op het strand. Lunchen moet je sowieso. Neem een picknick kleed mee en zoek een mooi plekje op. Dat is weer eens wat anders dan thuis lunchen. Het hoeft helemaal niet uitgebreid. Soms snijd ik de boterhammen alsof het sandwiches zijn, in kleine driehoekjes of laat ze mee helpen met het maken van het lunchpakket.
 5. Wandelen is ook met kleine kinderen ontzettend leuk. Sommige bossen hebben een kabouter pad of een korte route om te lopen. Onderweg is er van alles te zien en te doen. Soms is er zelfs een klimbos of speeltuin te vinden.
 6. Kinderboerderij. Ook dit is meestal gratis en opgezet door een stichting en/of vrijwilligers. Konijntjes, kippetjes, geitjes. Erg leuk voor kleine kinderen.
 7. Ga gratis of voor een klein bedrag, naar een museum. Dit is soms best even zoeken, er zijn heel veel musea in Nederland. Wat vinden de kinderen leuk? Wat is er in de buurt te vinden? Vaak is het zo, hoe groter het museum, hoe duurder het is.
kinderboerderij goedkoop uitje
Gratis kinderboerderij met pas geboren geitjes

Goedkope uitjes met grote kinderen

Grote kinderen, willen andere dingen dan kleine kinderen. Maar ook als ze wat ouder zijn, is het leuk om naar het strand te gaan of te wandelen. Laat ze een vriendje of vriendinnetje meenemen, waarmee ze lekker kunnen kletsen en lachen.

In plaats van een schepje, neem je een opblaasboot mee, waarmee ze het meer over kunnen varen of een luchtbed of donut waarmee ze in het water kunnen dobberen.

Ook een eigen gemaakte lunch is leuk om mee te nemen. Neem jij lekker een boek of tijdschrift mee, die grote kinderen, vermaken zichzelf wel.

Hoe kan je besparen op een dagje pretpark?

Wil je toch graag en wat specialere dag weg naar bijvoorbeeld een pretpark? Bespaar dan met deze tips:

 1. Neem eigen eten en drinken mee. Lees hier alles over goedkoop drinken.
 2. Koop geen spullen uit de gift/souvenir shop.
 3. Ga niet op betaalde foto’s, maar maak zelf foto’s als je het dagje niet wil vergeten.
 4. Kijk vanaf welke leeftijd er betaald moet worden. Vaak zijn kinderen tot een bepaalde leeftijd gratis.
 5. Bekijk hoe je bij het park komt. Hoeveel kost het parkeren, is het met de trein goedkoper, kan je verderop goedkoper of gratis parkeren en een stukje lopen?
 6. Kijk of er leuke (spaar)acties zijn: Albert Heijn, DekaMarkt, ANWB-actie.

Google naar een leuke actie, maar pas ook goed op oplichters, vertrouw je een site niet? Kijk dan op trustpilot of de webwinkel doet wat hij beloofd. Zijn er geen reviews te vinden, dan bestaat het wellicht niet lang en moet je je afvragen of het wel een echt bedrijf is. Soms kan je beter wat meer uitgeven, zodat je geen risico loopt en al je geld kwijt bent en je de kaartjes nooit ontvangt.

Weet jij nog een leuk goedkoop of gratis uitje en staat deze hier niet tussen, laat hieronder een reactie achter en inspireer andere lezers, zodat alle kinderen leuke uitjes hebben, ook met een klein budget.

Photo by Rudolf-Peter Bakker on Unsplash