Hoe bepaal je tussen al het aanbod, welke vakantie voordelig is en ook nog van goede kwaliteit. Je wil natuurlijk niet dat de ratten je voor je voeten lopen. Je hebt veel manieren om een goedkope vakantie te boeken.

Stap 1: Hoe bepaal je een budget?

Bij het kiezen van een budget, moet je realistisch zijn. Je kan wel voor 400 euro 3 weken op vakantie willen in een luxe huisje tijdens het hoogseizoen. Mocht je al wat vinden, zal er vast iets mis mee zijn (muffig, ongedierte, gedateerd). Je moet echter ook kijken naar hoeveel je uit kan geven aan een vakantie.

Je kan er voor kiezen om elke maand een bedrag voor vakantie op een spaarrekening te zetten. In het budget neem je ook de uitjes mee, dus geef je meer uit aan de accommodatie, heb je minder geld over voor de uitjes. Andersom geldt natuurlijk hetzelfde. Een dag op het strand of in het bos kost je waarschijnlijk niets extra’s.

Stap 2: Welke type vakantie past bij je?

Zodra je een budget hebt wil je zo veel mogelijk hieruit halen.

Als je niet van kamperen houd, moet je daar vooral niet voor kiezen enkel omdat het misschien goedkoop is. Bepaal wat je leuk vind. Je gaat tenslotte op vakantie omdat je plezier wilt hebben. Hou je van een strandvakantie met veel zon of wil je juist wandelen? Als je een budget hebt, maar je zit erover heen kan je kijken naar alternatieven.

Korter, andere bestemming, andere accommodatie, andere type vervoer, andere kwaliteit? Kijk naar wat je minder erg vind om op in te leveren. Je kan een lijstje met wensen maken. Je hoeft niet een luxe accommodatie, als je de hele dag weg bent. Het belangrijkste is dan alleen een goed bed.

Waarop kan je besparen op je vakantie?

Er zijn heel veel zaken waarop je kan besparen voor een goedkope vakantie. Ik heb deze gesorteerd in 10 categorieën. Mis je een categorie? Laat het mij gerust weten in een reactie onderaan de pagina. Het is altijd leuk om van elkaar te leren.

1. Vervoer

Auto, bus, trein, vliegtuig, fiets, boot. Je kan veel manieren kiezen hoe je op plaats van bestemming komt. Dit is ook afhankelijk van het gezelschap waarmee je reist. Ben je alleen of met zijn tweeën dat is de trein of vliegtuig soms een goede keus. Als je met een auto gaat, passen hier meer mensen in. Er zijn ook busreizen met een groep. De hoeveelheid bagage dat je in een vliegtuig mag meenemen is beperkt en wat wil je doen op de plaats van bestemming? Heb je een huurauto nodig? Of lig je toch de hele dag in het resort of reis in tijdens een citytrip met de metro omdat je in de stad anders dure parkeerkosten moet betalen?

2. Afstand

Over het algemeen geldt hoe verder weg, hoe duurder de vakantie. Thailand is duurder dan België of Londen. Frankrijk is ver uit het meest populaire vakantieland. Zon, zee, strand, maar nog wel goed te rijden met de auto en ook met de trein of vliegtuig zit je er zo.

3. Bestemming

Hiermee bedoel ik de kosten die je maakt op de bestemming. Hoe gaat het met de koers van de euro, ten opzichte van het land waar je bent? Maar ook binnen de Eurolanden kunnen de prijzen verschillen. In India kost een ijsje maar een paar cent en ook in China kan je voor weinig geld een koffer vullen met goedkope spulletjes. In Zwitserland en Noorwegen schrik je echter hoeveel je daar moet betalen voor een simpel T-shirt. Het zijn prachtige landen om op vakantie te gaan, maar je moet wel je portemonnee trekken als je iets wil kopen of doen. Het verblijf is vaak duurder, evenals de uitjes. Eigenlijk is alles duurder of goedkoper.

4. Accommodatie

Ook dit aanbod is afhankelijk van de bestemming. In Frankrijk zie je vooral veel campings. In Scandinavië zie je veel hutjes. Het goedkoopste is vaak een (gehuurde) tent. Een caravan is ook favoriet omdat dit vaak toch iets comfortabeler is. Bij een caravan heb je alleen hoge aanschafprijzen en stallingskosten. Je kan ook naar een huisje, hotel, chalet of appartement.

5. Periode: laag seizoen of hoog seizoen.

Als je geen schoolgaande kinderen hebt en niet vastzit aan de bouwvak, is op vakantie gaan in het laagseizoen echt een feest. Prijzen kunnen flink verschillen. Als je op het punt staat om een vakantie te boeken, speel dan met vertrekdata. Wat doet het met de prijs als je een paar dagen of weken eerder of later vertrekt? Wanneer zijn de schoolvakanties op de plaats van bestemming? Soms kan je hiermee honderden euro’s besparen.

6. Kwaliteit en activiteiten op het park of camping.

Waar heb je behoefte aan? Wil je een animatieteam? Super-de-luxe zwembad? Midgetgolf of restaurantjes op het park zelf? Deze worden allemaal doorberekend in de prijs van het verblijf, ook als je er geen gebruik van maakt. Als een camping, met een grasveld en schoon sanitair voldoende is, kies dan een wat simpelere camping of park. Vaak zijn deze iets kleiner en rustiger.

7. Reisduur

Het maakt natuurlijk heel wat uit of je 1 of 3 weken op vakantie gaat. Om vakantie van 12 of 13 dagen met elkaar te vergelijken, kan je het beste rekenen in een prijs per dag. Bij een wat langere vakantie op hetzelfde verblijf, krijg je soms korting op de laatste dagen als je een paar dagen langer blijft. Er hoeft namelijk minder vaak schoongemaakt en ingecheckt te worden. Hierdoor wordt de dagprijs gemiddeld gezien lager, door er een extra dag langer te blijven dan je van tevoren gedacht had.

8. Eten en drinken

Ga je elke avond uiteten of kan je zelf koken bij de accommodatie? In Nederland is thuis koken ook goedkoper, dat is het op vakantie ook. Waar je ook op kan letten zijn de prijzen in de supermarkt. Zo is het eten in Scandinavië erg duur, als de ruimte in de kofferbak het toelaat kan je zelf een flesje wijn meenemen een paar pakken spaghetti en wat potjes groenten. Als je echter op plek van bestemming goedkoper je boodschappen kan doen, zoals in Duitsland, neem dan boodschappen mee in de auto voor thuis.

9. Korting

Vroegboekkorting is super fijn. Als je rond de kerstvakantie voor de zomervakantie boekt kom je het vol op tegen. Niet alleen is de korting fijn, er is ook nog vol op keus. Als je pas 1 week van tevoren boekt, zijn de leukste vakanties vaak al weg en blijft alleen over dat wat niet leuk of goed is over. Bij Lastminutedeals is het veel lastiger omdat er minder keus is, waardoor je sneller concessies moet doen voor een goedkope vakantie.

Deze tip kan niet ontbreken voor ons Nederlanders, wil je een goedkope vakantie, dan moet je ook lekker korting speuren voor de uitjes. Soms heb je leuke kortingsacties van de ANWB of kan je goedkoop via www.ticketveiling.nl een leuke deal scoren voor onder andere Phantasialand of Plopsaland of een ander pretpark of museum, ook in het buitenland. Alles gaat snel digitaal, dus als je internet hebt, kan je ook de dag voor het bezoek je ticket scoren. Kijk ook op de plek van bestemming eens in het “flyer” hoekje. Soms krijg je korting vanuit de accommodatie.

10. Diefstal en scams

Niet echt besparen, maar voorkomen is beter dan genezen.

Je moet in goedkopere landen er vaak goed opletten dat je niet genept wordt. Voor ons is een flesje water van 1 euro heel normaal, dan vragen ze er 50 cent voor in de Chinese tourbus, maar in de Chinese supermarkt betaal je er eigenlijk nog geen 5 cent voor. Kijk goed om je heen en neem de volgende dag zelf een flesje water mee.

In vooral grote steden zijn er veel manieren om de kans op diefstal te verkleinen. Voor dieven zijn toeristen aantrekkelijk om te overvallen. Ze weten minder goed wat ze moeten doen als ze zijn overvallen en letten ook minder goed op omdat ze kijken naar de stad. Als Europeaan in China, weet iedereen wel dat je en toerist bent. Maar in Europa kan je met kleine moeite wat minder opvallen. Loopt niet met een dikke vette tas in de rondte, met een kaart en fototoestel in je hand. Kleed jezelf alsof je door je eigen stad of dorp loopt.

Stap 3: Check de voorwaarden van de reisorganisatie en je reisverzekering

Je hebt je goedkope vakantie gevonden! Yes! Check dat ook de voorwaarden van de reisorganisatie en je reisverzekering. Er zijn, helemaal met Corona, meerdere redenen waardoor je vakantie niet door kan gaan of er gebeurd onverwachts iets tijdens je reis. Welke dekking geeft je reisverzekering en wat zijn de voorwaarden van de reisorganisatie? Wat zijn de annuleringsvoorwaarden? Wat gebeurd er als de reisorganisatie failliet gaat? Zeker nu er door Corona soms in en uitreisbeperkingen gelden. Hoe en wie lost een bepaald probleem voor je op? Door je hier voor het boeken vast in te verdiepen, kan je er soms achter komen, dat je beter bij een andere reisorganisatie kan boeken.

Stap 4: Check de reviews

Juist bij het boeken van een goedkope vakantie is het belangrijk om de reviews te checken. Op verschillende websites kan je kijken of de accommodaties of organisaties goede beoordelingen krijgen, zoals bij www.zoover.nl of www.tripadvisor.nl. Niet elke review is geloofwaardig, maar als 10 verschillende mensen zeggen dat er rattenkeutels liggen in de keukenkastjes, dan kan je wel wel vanuit gaan, dat het geen prettige accommodatie is. Soms kan je na het lezen van deze reviews er toch vanaf zien. Ook klantenservice is belangrijk. Als er iets is met de reis, wil je wel dat het goed wordt opgelost, zodat je onbezorgd van je vakantie kan genieten. Door het plaatsen van een review, positief of negatief, kan jij andere vakantiegangers ook weer helpen met het zoeken naar een leuke vakantie.