Na bijna 4 jaar gewerkt te hebben bij een bouwmarkt, kan ik veel vertellen over verf. In de bouwmarkt, zijn net als alle andere producten, veel verschillende merken, kwaliteiten en prijzen. Je kan de goedkope verf kopen, maar ook dure verf en hiertussen zit veel prijsverschil. Ook kwasten en rollers zijn er in allerlei verschillende prijsklassen.

 • Wat is het verschil in kwaliteit?
 • Wat heb je nodig?
 • Hoe hergebruik je verfbenodigdheden?
 • Hoe bewaar je verf?

Mijn ervaring met verf

Zelf heb ik bijna 4 jaar in een bouwmarkt gewerkt, heel veel bij de verf-afdeling, inclusief mengbalie. Ik ken de verkoop trucjes, maar ook het belang van kwaliteit. Wij hebben ons eerste huis compleet gerenoveerd en ons tweede huis compleet opnieuw in de verf gezet. Daarnaast houden we beiden van hobby projectjes, waarbij veel verf aan te pas komt en waar we ook de nodige fouten hebben gemaakt, omdat het goedkoop moest.

Ervaring met goedkope verf

Mijn vader ging trouwen met zijn nieuwe vrouw. Daar hoort natuurlijk een feestje bij en de nodige prullaria en creativiteit. Maar we hadden ons te houden aan het trouwbudget en hoeveel kwaliteit moet iets hebben, wat je, maar 1 dag gebruikt?

Om een leuke herinnering te houden, was er het idee om iedereen bij binnenkomst op de foto te zetten met een enorm hart als lijst. Dit enorme hart, moest ik maken. Kleuren thema bruiloft: rood en goud. Budget: zo goedkoop mogelijk. Spaanplaat hart gemaakt, 2 houten letters J en A.

Om kosten te besparen, had ik een gouden spuitbus gekocht bij de ACTION voor de gouden letters (die al in de grondverf stonden). De letters, werden Zilver. Teleurstelling 1. Het rode hart, had geen grondverf. Want een grondverf spuitbus, kostte ook weer 6 euro en dat geld was er niet. Dus had ik enkel een rode spuitbus gekocht. Ik heb wel 10 keer het rode hart opnieuw moeten spuiten, omdat we niet het geld hadden voor de grondverf en de verf door het hout werd opgezogen. Uiteindelijk kostte dat veel meer rode spuitverf en een hoop tijd, omdat je tussen de lagen door het steeds moet laten drogen.

Tip: gebruik altijd grondverf, ook al kost dit extra geld, het bespaard je het verspillen van goede verf en het scheelt een hoop tijd.

Uiteindelijk vonden ze het hart zo mooi, dat het nu nog in hun woonkamer hangt, na 3 jaar. Dat had ik nooit verwacht.

Ervaring met kwaliteit verf

Een professionele schilder, schildert niet met verf uit de bouwmarkt. Hij heeft ervaring, schildert dagelijks en het resultaat is snel en mooi. Waarom gebruikt een consument dan wel de verf uit een bouwmarkt?

Wij hebben bij ons eerste huis het verschil ervaren. Na een deel van het schilderwerk met bouwmarktverf te hebben gedaan, zijn we daarna i.p.v. de bouwmarkt, naar de verfspeciaalzaak gegaan. We hadden namelijk vragen over de buitenlak. Hier werd ons Wijzanol geadviseerd, samen met een grondverf dat al op kleur was gemaakt. We hadden twijfels over de juiste kleur en hebben daarom een de op kleur gemaakte grondverf er op gedaan en daarna pas de lak op kleur gemengd. Ook de kwasten, waren van zeer goede kwaliteit. Ze voelden zijdezacht aan.

Eenmaal aan het verven, viel ons op, hoe weinig verf we gebruikten en we toch een mooi gedekt resultaat kregen. Het smeerde namelijk ook zijdezacht uit. Het kostte minder energie. Je kon wel zeggen dat we 2 keer minder verf nodig hadden voor hetzelfde resultaat. We hielden minstens de helft van de pot over.

Sindsdien kopen we voor ons lakwerk alleen nog maar goede kwaliteit verf, kwasten en rollers.

Gewoon goede verf

Natuurlijk kopen we ook nog normale verf. Voor de muren kijken we naar: waar in huis bevind zich de ruimte en wat willen we bereiken. VT wonen bijvoorbeeld heeft een hele mooie extra matte muurverf collectie, ook vol op Instagram en Pinterest gebruikt. Dit effect krijg je niet van gewone verf van het eigen merk van de bouwmarkt. In onze badkamer hebben we zijde zachte muurverf gebruikt met een speciale roller om het super strak te houden. Dat is gelukt, het weerspiegelt het licht zo mooi. Dit hebben we bij de verfspeciaalzaak gekocht, ook niet in de bouwmarkt te koop.

Tip: Bedenk goed waarvoor je de verf gaat gebruiken? Welk effect wil je creëren?

Voor onze slaap en kinderkamers hebben we wel gekozen voor normale verf. Bij de kinderen hebben we een muurschildering gemaakt, met gewone meng verf en door zelf thuis te mengen, konden we meerdere kleuren krijgen om een berglandschap te creëren.

Je kan via Pinterest de leukste ideeën opdoen. Neem je gepinde ideeën mee naar de bouwmarkt, als je op zoek gaat naar de juiste kleur verf. Soms staan op Pinterest zelfs de gebruikte kleurcodes bij het ontwerp. Als je meteen de juiste kleur hebt gevonden, scheelt dit ook weer in de kosten. Overschilderen is zonde van je geld en tijd, zelfs als je goedkope verf gebruikt.

Toen ik in de bouwmarkt achter de verf mengbalie stond kreeg ik ook vaak de vraag: Kunnen we de VT wonen kleur in Histor of Flexa krijgen (die in de aanbieding is)? Ja dat kan vaak wel, maar niet altijd. Maar je moet je afvragen, of het dan wel het gewenste effect geeft. Elk detail kan een woning maken of kraken. Maar het zal nooit zo erg zijn als bij de Action, dat je gouden verf koopt en zilveren verf krijgt.

In de bouwmarkt

Als bouwmarkt medewerker, is verf de leukste afdeling (vind ik). Het is de beste afdeling waarbij je naast het hoofdproduct, ook vele extra producten kan bij verkopen. Je wilt een klant niet naar huis sturen, zonder alle spullen verkocht te hebben.

Het is vervelend als je er als klusser thuis achter komt, dat je weer naar de bouwmarkt moet. Je besteedt liever je tijd in het uitvoeren van je klus in plaats van heen en weer rijden en weer bij de kassa wachten. Een bouwmarkt medewerker, zal je service gericht helpen met je boodschappen lijstje:

 • Muur primer of grondverf
 • Verf
 • Kwasten
 • Rollers
 • Verfbakje(s)
 • Afplaktape
 • Afdekzeil
 • Terpentine (bij terpentine verf)
 • Ammoniak om houtwerk te ontvetten
 • Schuurpapier
 • Roerstaafjes (vaak gratis bij de kassa)

Het is best een lange lijst. Als je in de bouwmarkt staat, neem je vaak toch nog een extra kwast of afplaktape mee, omdat je niet meer weet of je het nog hebt liggen. Wat ga je schilderen en wat heb je daarvoor nodig?

Tip: inventariseer wat je nodig hebt en wat je al hebt liggen, voordat je naar de bouwmarkt gaat.

Het voorkomt dat je dingen koopt, die je niet nodig hebt. Het is niet erg om een extra rol plaktape mee te nemen, bewaar de bon en breng het eventueel terug. Het is zonde om een hele rol in de schuur te bewaren, de kwaliteit van tape gaat namelijk langzaam achteruit, doordat de lijm opdroogt. Dan werkt de tape minder goed, hij laat namelijk sneller verf onder de tape doorlopen.

Waterbasis of terpentine basis?

Een van de meest gestelde vragen in de winkel was “Wat is beter waterbasis of terpentine basis verf?”

Muurverf is altijd op waterbasis. Buitenverf is vrijwel altijd terpentine basis. Bij lakverf voor kozijnen en deuren binnen heb je keuze. Qua prijs maakt het niets uit. Het assortiment binnen verf op terpentine basis is aan het afnemen. Dit komt door het volgende:

Voordelen waterbasis

 • Milieu vriendelijker
 • Makkelijk reinigen met water (en een beetje zeep)
 • Kwasten en rollers, herbruikbaar
 • Lichte kleuren, verkleuren niet
 • Ruikt minder
 • Minder giftig, voor kleine kinderen (denk aan een ledikant dat geverfd wordt en waar het kind in bijt)
 • Droogt sneller

Het enige nadeel is dat het iets kras gevoeliger is vergeleken met terpentine basis verf. Dit verschil wordt echter steeds minder. Waterbasisverf is vol op aan het ontwikkelen en wordt steeds beter.

Terpentine basis verf voor buiten, is nog steeds aan te raden i.v.m. de weersinvloeden op de verf.

Hoe maak je kwasten en rollers schoon?

Vroeger kocht ik voor welke kleur verf, direct een aparte roller en kwast. Maar door te kiezen voor een goede kwaliteit roller en kwast, kan je deze blijven schoonmaken en gebruiken bij muurverf en lak op waterbasis.

Als je morgen weer gaat schilderen, met dezelfde verf, kan je alles in aluminium folie inwikkelen en in de koelkast bewaren. Wil je de kwasten pas volgende week of over 1 jaar weer gebruiken, of ga je verder met een andere kleur verf, bij waterbasisverf kan je alles heel eenvoudig schoon maken. Volg de volgende stappen:

 1. Uiteraard, probeer je zoveel mogelijk verf, terug in de pot te doen.
 2. Daarna direct onder de kraan afspoelen met warm water.
 3. Lekker alles insoppen met handzeep of afwasmiddel.
 4. Nog een keer afspoelen, tot er geen verf meer afkomt. Druk de kwast en roller uit in de wasbak.
 5. In de tuin op het gras, waar een spetter verf niet uit maakt, lekker het water eruit gooien. Net alsof een hond zijn vacht droog maakt. Kwasten swingen, rollers als een centrifuge rollen op de houder.
 6. Kwasten, aan het gaatje ophangen met de kwast naar beneden.
  Rollers, in de beugel laten hangen.
 7. Zodra ze droog zijn, kan je ze makkelijk weer gebruiken of opbergen.
 8. Ook je verfbakje kan je schoonmaken en opnieuw gebruiken.

Tip: Hergebruik je kwasten en rollers door ze goed schoon te maken.

Terpentine kwasten en rollers kan je ook schoonmaken met terpentine in een bakje. Je hebt er zelfs speciale bakjes/emmertjes voor waarin je ze een paar nachtjes kan laten weken. Je krijgt het nooit helemaal schoon. Ik gooi ze daarom vaak weg. Als je gaat schilderen, is het makkelijkste om daarom eerst alles voor de bereiden en te schuren en dan alles binnen 2-3 dagen te verven. Na 1 week stinkt je hele koelkast naar de terpentine en gaat het klonteren. Nog een voordeel om voor waterbasis te kiezen.

Beschadigingen aan je verfwerk

Wij hebben kinderen thuis en hebben veel vaker beschadigingen aan muren en kozijnen, dan vroeger. Vroeger gebruikten wij terpentine basis op de kozijnen, wat op den duur verkleurd. In het nieuwe huis, zelfs al binnen 3 jaar. Hier kwamen we achter toen we opnieuw de plinten wilden schilderen, i.v.m. een nieuwe vloer.

We hadden de RAL 9001 die door de vorige bewoners op de plinten was geschilderd naar RAL 9010 geschilderd, wat ook nieuw op de muren zit. Langzaam aan leek het alsof de kozijnen geler waren geworden dan de muren.

Het was dus niet alleen de beschadigingen bijwerken, maar we moesten alle plinten opnieuw doen. Daar komen nu de kozijnen bij. Door je plinten en kozijnen met waterbasis verf te verven, is het makkelijker bij te werken en wanneer dit met terpentine basis verf is geschilderd. Het verschil is echt een kleurtint. Er was een groot verschil te zien tussen de nieuw geschilderde plinten en de kozijnen die wij 3 jaar eerder hebben geschilderd. Beiden met RAL 9010 van Histor.

Toen ik een muur beschadiging moest bijwerken, hoefde ik alleen het beschadigde stukje te schilderen, om weer een mooi geheel te krijgen. Als je waterbasis lak hebt, hoef je enkel van hoek naar hoek te schilderen. Waarom de hoek? In een hoek, breekt het licht. Je ziet een duidelijke lijn lopen, licht/beetje schaduw. Je ziet dan een klein beetje kleurverschil niet zo snel. Ook zie je de aanzet niet. Dit is echter niet voldoende zodra het kleurverschil een hele tint is.

Hoe bewaar je verf?

Schrijf op de verfpot, (bij het label) waar je de verf hebt gebruikt. Er zijn zoveel tinten wit, in het vorige huis, wisten we het niet meer. Je kan het ook ergens opschrijven of in een documentje op de computer zetten.

Haal zo veel mogelijk lucht uit het blik/emmer. Dit kan enkel bij de plastic emmers en potten. Doe hem dicht, pak een randje en laat de lucht, waardoor de deksel bol staat, eruit lopen en doe de deksel dan dicht. Net als een zak brood of een koektrommel. Hoe minder lucht, hoe langer houdbaar.

Zorg ervoor dat het blik goed dichtzit door de randjes te controleren.

Draai het blik om, laat het even staan. De verf loopt dan in de randjes van het blik, en maakt deze lucht dicht. Je verf blijft zo jaren lang houdbaar.

Mocht hij toch een beetje indikken, dan kan je een klein beetje water (of terpentine bij terpentine verf) toevoegen en goed mengen. De verf wordt dan iets dunner. Je kan niet te veel water of terpentine toevoegen. 10% is het maximale wat je extra kan toevoegen.

Waar koop je voordelig kwaliteit verf?

Ik heb geschreven over de Action, de bouwmarkt en de verfspecialist, maar er is nog een optie: koop het online! Hier kan je goedkoop, kwaliteit verf kopen.

Je hebt natuurlijk geen verfstaaltjes en op een scherm ziet een kleur er heel anders uit. Ook heb je niet het goede advies van een verfspecialist in de winkel. Maar door alles offline (in een winkel) uit te zoeken en vervolgens online te bestellen in een online shop, kan je flink wat geld besparen.

Hiervoor heb je voorbereiding nodig. Je bestelt alles in 1 keer en als je iets vergeet, zul je dat toch nog in de winkel moeten halen als je het direct nodig hebt. Maar door het meeste online te kopen, bespaar je flink op je verf klus.

Wij kopen heel veel verf en benodigdheden tegenwoordig online. Net als de kleding webshops, heb je ook steeds meer klus webshops. Het is veel efficiënter om vanuit een loods direct alles op te sturen, dan elke dag, avond en weekend een winkel netjes open te houden met veel personeelskosten.

Net als in de winkel, kan op kleur gemaakte verf, helaas niet retour gebracht/gestuurd worden. Google de webshop op reviews, voordat je iets besteld. Dan kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. Twijfel je? Betaal dan achteraf. Wij kopen zelf vaak via www.verfwinkel.nl.

Tips op een rij

 1. Gebruik altijd grondverf of een primer. Dit voorkomt verspilling van goede verf en je tijd. Het hecht ook beter.
 2. Inventariseer wat je al hebt liggen.
 3. Hoeveel vierkante meter ga je schilderen? Meten is weten. Heb je 8 of 16 vierkante meter nodig? Een groot of een klein blik?
 4. Bewaar altijd de verf die je over hebt, om kleine beschadigingen makkelijk bij te werken. Als het op is: maak een foto van de verf label. Dan kan je de juiste verf bijhalen, zonder alles opnieuw te moeten schilderen.
 5. Verf met waterbasis tegen verkleuring en hergebruik je kwasten en rollers.
 6. Koop je verfspullen online.