Een auto bezitten is onwijs fijn. Het brengt je van A naar B, vaak in een kortere tijd dan met de fiets, scooter of openbaar vervoer. Je zit lekker droog en privé en hoeft niet een half uur te wachten als je de aansluiting mist. Maar wat kost een auto eigenlijk? Naast belasting en brandstof, ben je ook geld kwijt aan afschrijving, onderhoud en APK.

Hoe jonger de auto, hoe sneller de waardevermindering per jaar is. Hoe ouder de auto, des te meer je kwijt bent aan onderhoud. Soms is het verstandiger je auto op tijd om te ruilen voor een nieuwere auto, met minder onderhoud.

Welke auto past bij mijn budget?

Stel allereerst een budget op. Hoeveel wil je uitgeven aan de aanschaf van een auto en hoeveel aan de maandelijkse lasten.

Maandelijkse vaste lasten bestaan uit:

  • WA (+ eventuele casco) verzekering
  • Wegenbelasting

Variabele lasten:

  • Brandstof
  • Onderhoud en APK

Eenmalige lasten:

  • Aanschaf prijs, overschrijf kosten + eventueel rijklaar maken.

Afschrijving:

  • Aanschafprijs – verwachten verkoop prijs.

Verzekering: WA met of zonder casco?

De maandelijkse lasten, zonder dat je rijdt zijn ook belangrijk. De WA-verzekering is verplicht. Maar wil je graag ook verzekerd zijn voor de schade aan je eigen auto, als je een paaltje raakt? Hoe hoger de aanschafwaarde van de auto, des te hoger een casco verzekering. Ze moeten tenslotte meer uitkeren als je dure auto kapot gaat.

Hoe bepaal je dit? Ben je iemand die snel schade heeft? Hoeveel betaal je per maand extra aan de verzekering, binnen hoeveel tijd heb je de hele auto terug verdient, mocht je hem total loss rijden?

Waarde auto: maandelijkse kosten = Aantal maanden voordat je zelf de auto bij elkaar had kunnen sparen.

Stel, je auto kost je 2000 euro. De cascoverzekering 50 euro per maand extra:
2000 : 50 = 40 maanden = 3 jaar en 4 maanden.

Denk bij jezelf: Rij ik deze auto binnen 3 jaar en 4 maanden total loss? Wat gebeurd er als ik deze auto total loss rijdt? Kan ik dan voor vervanging zorgen? Je doet er verstandig aan om het geld wat je bespaard aan een eventuele casco verzekering opzij te zetten, mocht het ooit gebeuren, dan heb je geld achter de hand voor een alternatief. Overigens als iemand jouw aanrijd, wordt je auto vergoed vanuit de WA-verzekering van degene die jouw aanrijd!

Wegenbelasting

Op de wegenbelasting heb je weinig invloed als je eenmaal een auto hebt gekocht. Maar misschien is het wel het overwegen waard om de wegenbelasting te vergelijken als je een auto gaat kopen. Wegenbelasting wordt berekend aan de hand van de volgende punten:

Ledig gewicht: Dit is het gewicht wat op het kenteken bewijs staat. Dit is het gewicht zonder bagage en passagiers. Hoe zwaarder je auto, des te meer wegenbelasting je betaald.

Het type brandstof van 1 duurst tot 4 goedkoper:

  1. LPG en “overig”
  2. Diesel
  3. LPG3
  4. Benzine en aardgas

Type auto:

  • Elektrisch. Als je auto geen CO₂ uitstoot heeft, betaal je helemaal geen wegenbelasting!
  • Hybride. Met max. 50g/km CO₂ uitstoot betaal je de helft aan wegenbelasting.
  • Oldtimer ouder dan 40 jaar. Altijd wegenbelasting vrij.
  • Oldtimer 26-40 jaar, benzine. Aangepast tarief als er niet in de winter mee gereden wordt.

Waar je woont, je provincie: Dit scheelt echter maar een paar euro per maand. Je hebt hier weinig invloed op. Ook niet de moeite waard om te verhuizen vanwege de wegenbelasting.

Brandstof

Bij de aanschaf van een auto is het verbruik en type brandstof van cruciaal belang! Reken uit hoeveel je denkt te rijden per jaar. Doe dit door middel van een schatting hoeveel je gaat rijden. Hieronder een klein voorbeeld:

5 × 30 km per week naar werk
2 × 10 km per week naar vrienden
2 × 5 km per week naar de sportschool

Totaal: 150 + 20 + 10 × 50 weken = 9000 per jaar
+ 1500 km vakantie = 10.500 km per jaar

Bij een grote oude auto die 1L benzine verbruikt voor 10 km, betaal je per jaar:
1,70 (benzine prijs) × 10.500 (km/jaar) : 10 (verbruik)= 1.785 euro

Bij een auto die 1L diesel verbruikt voor 14 km, betaal je per jaar:
1,35 (diesel prijs) × 10.500 (km/jaar) : 14 (verbruik) = 1.013 euro

Het verschil is maar liefst 773 euro per jaar!

Wat kost het onderhoud?

Ben je of ken je iemand die handig is met auto’s repareren, dan bespaar je al flink op je onderhoud. Bij een dealer ben je altijd meer kwijt, dan bij een gewone garage. Indien je graag je auto met originele onderdelen wil vervangen, kost het meer dan wanneer je met andere merken de onderdelen in je auto vervangt. Het goedkoopste zijn onderdelen via de sloop. Dan zijn ze natuurlijk gebruikt, maar vaak nog goed genoeg om een paar jaar mee door te gaan. Gebruikte onderdelen vindt je gemakkelijk op www.onderdelenlijn.nl

Distributieriem vervangen.

Dit is het duurste onderhoud aan een auto. Elke 60.000-120.000 km of 4-6 jaar moet deze vervangen worden, afhankelijk van het merk/type auto. Doe je dit niet op tijd, dan loopt je motor schade op en kost reparatie nog veel meer!

Bedragen liggen ver uiteen. Het ligt er namelijk aan hoe makkelijk ze bij de riem kunnen komen. De meeste kosten zitten namelijk in de uren die de monteur kwijt is (daarom heel fijn als je iemand kent). Een distributieriem kost namelijk maar 40-55 euro of iets meer bij de dealer. Omdat de monteur toch bezig is, is het verstandig samen met de distributieriem ook de waterpomp en spanrol te vervangen. Dit kost maar 50 euro extra en vaak gaan deze, niet lang nadat de distributieriem gedaan is, kapot. Als de distributieriem vervangen moet worden, kost dit tussen de 400-900 euro. Neem dit mee als je een auto gaat kopen, waarvan vervangen binnenkort nodig is.

APK

Op je APK besparen kan ook. Let hierbij goed op lokkertjes. Soms is de APK zelf heel goedkoop, maar de reparaties die nodig zijn om je auto de benodigde APK papieren te geven, zijn soms extra duur of wordt er ook nog gesjoemeld. Lees goed reviews van de garage waar je een APK wil laten uitvoeren. Soms kun je beter iets meer uitgeven voor een goede APK.

Wat kost een auto bij aanschaf?

Naast het bouwjaar en type auto, die uiteraard een groot deel van de prijs bepalen, zijn er ook een hoop aspecten die van belang zijn bij de aanschaf van een auto. Waar moet je op letten? Waarmee kun je onderhandelen?

  • Km-stand, check je bij de www.autopas.nl  Nationale Auto Pas
  • Welk onderhoud is gedaan? Banden, distributieriem, vering
  • Wanneer was de laatste APK, wat is daaruit gekomen?
  • Heeft de auto een ongeluk gehad?
  • Waterschade?
  • Hoe ziet het gaspedaal eruit?
    (Dit verteld je iets over de vorige eigenaren, hebben die ermee gescheurd, dan is het gaspedaal versleten)
  • Maak een proefrit! Zet de radio uit, rij over een klinkerweg en snelweg. Luister goed, hoor je iets aparts?
  • Algemene netheid, krasjes, deuken, bekleding.
  • Krijg je “BOVAG” garantie?
  • Wat kost een auto ergens anders? Kijk naar het merk en model. Sommige auto’s zijn flink populairder dan andere auto’s. Zelfs de kleur kan verschil maken. Neem dit mee in de onderhandeling over de prijs.
  • Luister naar je gevoel. Is het te mooi om waar te zijn, vertrouw je de verkoper niet. Ga dan op zoek naar iets anders.

Wat kost de afschrijving van een auto?

Omdat je auto steeds minder waard wordt, is het raadzaam om tijdens het gebruik van de auto maandelijks een bedrag opzij te zetten zodat je later weer een nieuwe auto kan aanschaffen. Maar hoe bepaal je van tevoren je afschrijving per maand?

Dit is een moeilijke om te bepalen. Dit is sterk afhankelijk van je onderhandelingstactieken. Bij een scherpe aanschafprijs en een goede verkoopprijs, hoeft deze niet hoog te zijn. Echter is ook de markt een grote factor. Als de economie slecht gaat, zullen er meer mensen zijn die de auto laten staan en dus verkopen. Er ontstaat net als op de woning markt een klein overschot. Kopers hebben dan meer keus, waardoor je prijs scherp moet zijn, wil je de auto kunnen verkopen.

Een goede tip die ik hiervoor kan geven: Neem je huidige auto op marktplaats en vergelijk deze met eentje van 3 jaar ouder + 3 jaar geschatte aantal kilometers. Deel dit verschil door 36 maanden en je hebt een mooi uitgangspunt. Wil je over 3 jaar een luxere auto kunnen kopen? Spaar dan een beetje extra.

Conclusie: wat kost een auto?

Om je een kleine indruk te geven, 5 totaal verschillende prijs categorieën op een rij. De genoemde prijzen zijn slechts een indicatie. Dit zijn de kosten per maand, indien er 20.000 km per jaar gereden wordt en je de auto 3 jaar in bezit zou hebben.

Wil je weten hoe je een keuze kunt maken tussen 2 leaseauto’s? Een rijdend op benzine en de ander elektrisch? Lees dan dit hier verder:

https://levenmetgeld.nl/nieuwe-lease-auto/(opent in een nieuwe tab)
(opent in een nieuwe tab)