Je vrienden willen graag gaan stappen. Maar wat als je geen geld hebt, of wel hebt, maar aan het sparen bent? Wat kan je dan het beste tegen je vrienden zeggen?

Iedereen heeft een ander inkomen en een ander uitgave patroon. Op pad gaan met vrienden, of zelfs op vakantie gaan met vrienden, kan soms zorgen voor verschillende botsingen. De meest voorkomende ruzies gaan over geld.

Maak het bespreekbaar

Praten over geld, is een taboe. In Nederland is het niet gebruikelijk dat je iemand verteld wat je verdient en hoeveel je op de bankrekening hebt staan. Als we er wel over praten, kunnen er soms scheve gezichten ontstaan.

Waarom verdient iemand zoveel en is dan toch zo krenterig en zuinig? Hoe kan het dat iemand zo weinig verdient en toch in een groot huis woont. Hoe kunnen je buren wel die mooie auto betalen?

Al snel ontstaat er geroddel, iedereen maakt andere keuzes. Soms kan iemand klagen over een kapotte wasmachine en dat er geen geld voor een nieuwe wasmachine is. Vervolgens kopen ze 1 maand later dure palmbomen voor in de tuin of een jacuzzi. Het geld wat toch op vorige maand?

Sociale druk

Bron

Bovenstaande afbeelding laat goed zien dat iemand die vanaf de buitenkant veel laat zien, soms helemaal niet zoveel heeft. Degene met de kleinste plant, heeft soms de grootste wortel. Ofwel: iemand kan veel op zijn bankrekening hebben staan, zonder er over op te scheppen en naar de buitenkant toe te laten zien dat iemand veel heeft. Sommige voelen een sociale druk om zich beter voor te doen, dat het daadwerkelijk is.

Ongeacht hoe iemand zich voordoet, je weet nooit hoeveel iemand op de bankrekening heeft staan.

Het kan bijvoorbeeld dat de buurman een dikke vette auto heeft staan voor de deur, maar dat deze bijvoorbeeld geleased of op afbetaling gekocht is. Hij heeft dat geld helemaal niet, in theorie is de auto helemaal niet van hem. Hij heeft geen groot vermogen, door deze auto “te kopen”, maar laat een grote plant zien, met een kleine wortel.

fake it, till you make it

Sommige mensen kunnen zich heel vermogend voordoen en dat niet zijn. Deze tactiek wordt regelmatig door oplichters gebruikt. Kijk bijvoorbeeld naar de films: “Inventing Anna”, “Catch me, if you can” en “The polka king”. Dit zijn films, gebaseerd op echte verhalen!!

Kijk naar de bitcoin promotors, een deel daarvan doet aan “fake it, till you make it”. Je moet ergens beginnen toch? Ze verdienen dit geld alleen maar, als anderen in ze geloven.

Hoeveel geld hebben je vrienden echt?

Natuurlijk zijn de films de uitzonderingen. Maar sommige vrienden houden er wellicht van om te laten zien dat ze veel geld hebben en anderen blijven liever op de achtergrond.

Ook zijn er vrienden die weinig geld hebben, maar er graag bij willen horen en daarom meedoen, terwijl ze het eigenlijk niet kunnen betalen. Vertel het je vrienden! Om geen scheve gezichten te krijgen, kan je natuurlijk ook zeggen dat je aan het sparen bent en op dit moment het geld niet wil uitgeven. Als je dan volgende week een nieuwe jas of auto hebt gekocht, begrijpen je vrienden dat ook beter.

Door te praten over geld, kom je er wellicht wel achter dat vrienden met dezelfde problemen zitten. Denken jullie beiden van elkaar dat jullie het goed voor elkaar hebben, terwijl dit helemaal niet zo is.

Het is soms ook fijn om te klagen over geld en even je hart te luchten. Natuurlijk is het niet leuk als je wasmachine kapot gaat en je liever 2 palmbomen had gekocht. Dan mag je daar best even over klagen en een paar maanden later ook die palmbomen kopen.

Oplossingen voor het stappen met vrienden als je geen geld hebt

  • Ga een keertje niet mee.
  • Plan het op het moment dat je wel geld hebt.
  • Spaar voor het stappen op een aparte spaarrekening of spaarpot.
  • Maak een budget en laat dit weten aan je vrienden: ik drink 3 biertjes en betaal dit zelf.
  • Maak een gezamenlijke pot en stel een maximum in. Iedereen legt vooraf een X bedrag in. OP = OP.
  • Een gezellige avond thuis (of deels thuis) is ook gezellig. Bier, wijn en snacks zijn bij de supermarkt veel goedkoper.
  • Ga (extra) werken voor meer inkomen en zet dit geld apart.

Vrienden kwijtraken doordat je geen geld hebt

Als je een keertje niet mee gaat, is dat zo erg? Stappen met vrienden is een keuze. Als je geen geld hebt, kan je het ook niet uitgeven. Je voelt waarschijnlijk een sociale druk om je spaarrekening te legen, om kosten wat het kost mee te gaan. Wellicht zelfs om in de schulden te komen.

Als je echte vrienden hebt, zullen ze je echt niet meteen laten zitten. Je kan ook andere dingen samen doen, die minder of geen geld kosten.

Leen nooit geld bij vrienden, dat is niet fijn. Wat als het niet lukt om het (snel) terug te betalen? Dan ontstaan er juist ruzies.

Uit elkaar groeien

Helaas gebeurd het ook wel eens dat vrienden uit elkaar groeien. Dit kan door reisafstand komen, maar soms ook door geld. Als een vriend luxer of vaker wil stappen dan de ander, zal hij of zich moeten aanpassen aan zijn huidige vriend of nieuwe vrienden moeten zoeken. Een combinatie hiervan gaat prima samen. Het zou niet zo moeten zijn dat je continue blut bent, om enkel met vrienden uit te gaan. Het blijft jouw portemonnee.

Een vriend die afstudeert, een vaste baan krijgt en veel verdiend heeft een ander uitgave patroon, dan de ander die nog een jaar door moet studeren en weinig geld heeft. Geld kan dan een obstakel worden, maar ook de levenfase waarin jullie zitten. De een gaat voor “huisje, boompje, beestje” en wil minder vaak stappen en de ander feest nog even door op school, als hij daar geld voor heeft tenminste.

Kijk of jullie ook andere raakvlakken blijven houden of kunnen krijgen, dan alleen het stappen. Ga samen sporten, vissen of gewoon lekker uit eten of bij elkaar eten.

Respect voor elkaars keuzes

Het klinkt zo makkelijk, elkaars keuzes respecteren. Echter is dit vaak moeilijker dan het lijkt. Ondanks dat we weinig over geld praten in Nederland, gaat een groot deel van de tijd over elkaars keuzes. Je kan geld maar 1 keer uitgeven. Als je geld hebt, moet je kiezen wat je ermee doet. Uitgaan, sparen, boodschappen?

Daarom heb ik mijn blog “Leven met geld” genoemd. We kunnen namelijk niet leven zonder geld. Onze hele wereld draait om geld. Zonder geld, kan je geen brood kopen. Zelfs als je geen geld hebt, is geld belangrijk. Dan telt juist elke cent.

Spaargedrag

Hoe kan het dat de een moeiteloos spaart, terwijl de ander elke maand de eindjes aan elkaar moet knopen? Het heeft niet altijd met inkomen te maken, maar ook hoe je met je geld omgaat.

Ik ben een spaarder, altijd al geweest. Ik werk sinds mijn 14e, had toen mijn eerste baan: een krantenwijk. Super stom werk. Maar het bracht wel mijn eigen verdiende geld op de rekening. Door te werken, leer je geld waarderen. Ik rekende al vroeg om. Voor deze spijkerbroek, heb ik 3 weken een krantenwijk gelopen.

Stappen met vrienden is een keuze. Als je geen geld hebt, kan je het ook niet uitgeven.

Als iemand elke dag 2 frikandel broodjes en een ijskoffie bij de supermarkt koopt in zijn pauze, zeker met een laag uurloon. Daar heeft diegene dan 2 uur voor gewerkt. Je kan ook gewoon een boterhammetje vanuit huis meenemen en een glas water drinken. Dat kost een stuk minder en houd je geld over.

Iedereen moet vrij zijn, om zelf te kiezen, respecteer elkaars keuze. Er is een hele grote kans dat je niet hetzelfde zou kiezen als een vriend of vriendin. Wees dan ook niet verbaast, als dit betekent dat je niet met vrienden kan stappen. Misschien ga je de volgende keer weer mee.

Spontaniteit

Door te sparen, kan je makkelijker spontaan meegaan, als je vrienden uitgaan. Wellicht ga je de ene keer 2 weken achter elkaar uit en een andere keer een paar maanden niet. Als je genoeg geld op de bankrekening hebt staan, kan je 2 keer in een korte tijd spontaan uitgaan.

Als het op is, moet je eerst wachten tot je loon is uitbetaald. Dan heb je geen geld om spontaan mee te gaan. Je zult dan toch een keer moeten overslaan.

Sparen geeft je meer financiƫle vrijheid. Je hoeft als je genoeg geld hebt, niet elke dubbeltje om te draaien om rond te kunnen komen. Heb ik genoeg saldo om dit biertje te kopen? Sta ik niet voor schut als ik ga afrekenen? Onbewust, brengt een laag saldo, veel stress met zich mee.

Photo by Towfiqu barbhuiya on Unsplash