Ja het is weer zover, je telefoon abonnement loopt af en je “moet” gaan verlengen. Je hele mailbox staat vol van de aanbiedingen. Welke moet je kiezen?

Vandaag kreeg ik alvast de eerste mail binnen. Binnenkort loopt mijn abonnement af en ze hebben nu een speciale aanbieding. Maar liefst 2 euro per maand korting, als ik nu alvast ga verlengen.

Sim only of abonnement met toestel?

Stel je telefoon is kapot en je hebt geen geld voor een nieuwe, dan klinkt een telefoon abonnement heel interessant. Voor “maar” 20-50 euro per maand krijg je er “gratis” een nieuw toestel bij. Ikzelf ben hier altijd al op tegen geweest. Het komt er eigenlijk op neer, dat je de telefoon leent of je hiervoor een krediet afsluit. Een telefoon abonnement is kort gezegd een telefoonkrediet. Ik heb dan ook nog nooit een telefoon abonnement afgesloten.

Telefoon abonnement en hypotheek

Op mijn huidige werk bij een hypotheek adviseur zie ik heel veel telefoonkredieten. Als je een hypotheek aanvraagt, telt dit mee in wat je kan lenen om een woning te kunnen kopen. Vaak eist de geldverstrekker dat het abonnement in 1 keer wordt afbetaald, vaak gaat dit om bedragen tussen de 600-900 euro. Als je telefoon abonnement bijna afloopt, is dit minder. Onlangs had ik dat een klant die nog 10 euro had open staan, maar volgens het BKR was het krediet nog voor 860 euro geregistreerd. Hij liep even de stad in, ging naar zijn telefoonprovider en had binnen 15 min een bewijs van opzeggen geregeld.

Met een sim-only heb je dit probleem niet, je betaald dan enkel voor de service en netwerk. Met een sim-only abonnement wordt je niet BKR geregistreerd.

Kosten sim only vs. telefoon abonnement met toestel

Als je de nieuwe telefoon de Samsung Galaxy S10e wil. Ben je met een abonnement 72,30 euro goedkoper uit. Maar niet als je te laat opzegt. Je betaalt 19 euro per maand meer. Als je dit meer dan 4 maanden uitstelt, ben je met een sim-only goedkoper uit. Het zit hem dus vooral in het op tijd opzeggen.

Samsung Galaxy S10e
7 GB en 200bel/SMS
AfsluitkostenPer maandAbonnement kosten 2 jaarToestel kosten
SIM only20,0012,00308,00544,00
Telefoon abonnement incl toestel35,7031,00779,70471,70
Verschil15,7019,00471,7072,30

Maar wat als je niet de nieuwste telefoon wil? Samsung Galaxy A5 2017, kan je ook mee bellen en whatsappen. Dan ben je natuurlijk voordeliger uit.

Totaal heb je tussen deze 2 al een flink verschil zitten:

Samsung Galaxy S10e: 779,70 totaal voor 2 jaar met toestel
Samsung Galaxy A5 2017: 491,70 totaal voor 2 jaar met toestel

Dit is al een verschil van 288 euro per 2 jaar. Tel uit je winst. Dat is 144 euro per jaar. Daar kan je ook een hoop andere leuke dingen van doen.

Wat heb ik zelf?

Nu heb ik zelf een Motorola g5 gold, eind 2017 gekocht voor 149 euro. Hiermee kan ik helaas geen abonnement meer mee vergelijken hij is ten slotte zo goed als uitverkocht. Hij was ook goedkoper dan een van de goedkoopste telefoonkredieten. Afgelopen jaar had ik een sim-only van 14,00 per maand (2 GB en onbeperkt bellen en Sms’en). Afgelopen 2 jaar heb ik dus 149 euro voor een toestel + 336 euro aan sim-only (zonder afsluitkosten) betaald = 485,00 aan telefoon kosten per 2 jaar. Dit is 6,70 goedkoper dan het abonnement.

Nu heb ik dus een nieuw sim-only abonnement verlengt (1 GB en onbeperkt bellen en Sms’en) voor maar 10 euro per maand. Dan bespaar ik 4 euro per maand = 96 euro voor 2 jaar. Ik bepaal zelf wanneer ik een nieuw toestel uit zoek. Ook een groot voordeel van een losse telefoon en los sim-only abonnement. Hij kan ten slotte nog wel even mee.

Telefoonverbruik

Net als met een energierekening is het belangrijk dat je je verbruik weet. Eigenlijk nog wel veel belangrijker. Tenslotte als je buiten je bundel gaat, betaal je veel meer dan het afgesproken tarief binnen je bundel. Het is natuurlijk ook zonde als je betaald voor 10 GB data verbruik en je elke maand, maar 1 GB gebruikt.

Bespaar tip: Gebruik zo veel mogelijk wifi. Dat scheelt mobiele data.

De makkelijkste manier om achter je telefoonverbruik je komen, is te kijken naar het verbruik van het afgelopen jaar. Verwacht je meer of minder nodig te hebben? Dan neem je een duurdere of goedkopere bundel dan dat past bij het verbruik van het afgelopen jaar. Als je thuis bent, is het goedkoper om van het wifi netwerk gebruik te maken dan dat je onderweg via 4G veel data verbruikt. Je gebruikt dan minder data via je mobiele telefoon abonnement. Verwacht je dus meer thuis te zijn dan het jaar ervoor, heb je waarschijnlijk een minder grote bundel nodig.

Toen ik kinderen kreeg, viel het mij op dat ik veel meer moest bellen. Ik ging altijd door mijn bel bundel heen. Ik belde vaker de huisarts, school, andere moeders en de oppas. Door hem op onbeperkt te zetten, ben ik juist minder geld kwijt. Het geeft mij ook rust om er niet meer over na te hoeven denken en gesprekken korter te houden.

Data besparen met deze tips

  • Gebruik zo veel mogelijk wifi. Bij veel gelegenheden heb je gratis wifi: cafés, het zwembad, vakantieparken, tankstations.
  • Stel de wifi van je werk in als vast wifi punt, zodra je aankomt, gaat alles direct via de wifi van je werk.
  • Via instellingen, kan je data besparing aanzetten. Foto’s en filmpjes die via Whatsapp gestuurd worden, worden dan pas gedownload zodra je weer wifi hebt. Evenals updates van je telefoon.
  • Zet grote verbruikers uit: Flitsmeister en Google Maps hoeven niet altijd aan te staan. (Dit waren bij mij groot verbruikers). Door ze uit te zetten kan ik een kleinere data bundel nemen. Besparing: 1 GB per maand.