Regelmatig krijg je energie aanbiedingen. Telefonisch, voor de deur, op straat. Elk jaar, of soms na 2-3 jaar loopt je contract weer af en moet je weer een keuze maken. Je kan ook niets doen, maar juist door actie te nemen, kan je flink besparen. Waar moet je op letten?

Ons contract loopt binnenkort af. Na 10 keer gebeld te zijn om het telefonisch over te zetten bij verschillende bedrijven, ben ik dan toch maar eens online gaan kijken. Een maand van tevoren gaan kijken, is genoeg lijkt mij. Niet al 4 maanden ervoor. Een energiecontract “gratis” laten afkopen is ook onzin. Uiteindelijk betaald er altijd iemand voor.

Als je via een telefonische verkoper of een huis-aan-huisverkoper aan de deur krijgt, heb je waarschijnlijk niet je huidige energie verbruik bij de hand en ook niet de prijzen van andere aanbieders. Een contract direct mondeling afsluiten is dan ook zelden verstandig. Daarbij vind ik dat we dergelijke verkooppraatjes vooral niet moeten aanmoedigen. Dan houd het vanzelf een keer op.

Weet wat je verbruikt

Om een goede vergelijking te kunnen maken via internet is het belangrijk dat je je verbruik weet. Een vergelijkingssite rekent dan uit of een welkomstbonus opweegt tegen de waarschijnlijk iets duurdere gas en energie prijzen. Ook moet je dan in je achterhoofd houden, dat als je contract weer verloopt, dat je dan direct weer overstapt.

Als wij onze algemene gegevens invullen. Is ons huis een grootverbruiker. Oude jaren 30 woning (nog) slecht geïsoleerd, 4 personen, hoekwoning:
Vergelijker 1: 3360 energie en 1782 M³ gas per jaar
Vergelijker 2: 2430 laag, 1620 hoog en 2018 M³ gas

Gemiddeld verbruik algemeen

4500 kWh / 1700 M³

Ons verbruik het afgelopen jaar

2337 laag en 173 hoog en 1474 gas. Ik stond aardig te kijken van maar 173 kWh in het hoog. Ik weet dat je het beste je vaatwasser bij een dubbele meter pas na 23:00 kan aanzetten en in het weekend wassen we alle kleding. Vooral een droger kost veel energie. Een enkele keer komt het wel eens voor dat we uit nood door de weeks de kleding wassen.

Kapotte meter

Toch is maar 173 kWh vreemd. Tot de buurvrouw naar ons toekwam. Ze vertelde dat hun meter niet meer schakelde tussen laag en hoog tarief. Wij hebben waarschijnlijk 9-10 maanden al op enkel laag tarief gestaan. Het kleine pijltje blijft bij ons ook overdag naar beneden staan. Ik heb onze net beheerder Liander opgebeld, met de storingsdienst. Toen vertelde ze inderdaad dat er werkzaamheden hadden plaatsgevonden, waardoor onze dubbele meter niet meer werkt.

Nieuwe meter

Deze meter wordt binnenkort vervangen. Liander: “Nu pas wordt de buurt wakker en krijgen we meldingen binnen”. Omdat we volgend jaar elektrisch gaan rijden, willen we hem direct om laten zetten van 1 × 25 A naar 3 × 25 A. Dit heet verzwaring. Hiervoor betaal je eenmalig € 280,78. Omdat de storingsdienst toch komt, gaan ze gelijk de gasmeter kosteloos vervangen.

De huidige tarieven voor verzwaring bij Liander vind je hier:

https://www.liander.nl/consument/aansluitingen/tarieven2019?ref=18847

Jaarafrekening

Bij het invullen van de meterstanden om over te stappen, kregen we inderdaad een vraag “Waarom wijkt uw energie stand af?” met de optie “kapotte meter”. Onze jaar afrekening heeft gewoon de afwijkende meterstand overgenomen en dus niet gerekend met geschatte waarden. We hebben dus 9-10 maanden lang goedkope stroom gehad. We krijgen 338 euro terug, omdat we meer betaald hebben aan termijn bedragen dan wat we hebben verbruikt.

Hoeveel energie verbruik je in je nieuwe woning?

In het eerste jaar dat je verhuisd bent, heb je eigenlijk geen idee wat je verbruik is. Zeker het gas is erg afhankelijk van de grote, ligging en isolatie van de woning. Dan is het handig om wat gegevens in te vullen online om achter je verbruik te komen. Ga bij jezelf na: Hoeveel ben ik thuis? Als iedereen werkt en naar school gaat, verbruik je waarschijnlijk minder dan wanneer er altijd iemand thuis is.

Kijk naar de schatting van een paar sites en neem daarvan het gemiddelde. Weet je wel je verbruik (meet op dezelfde dag als het jaar ervoor) dan kun je dit het beste aanhouden. Je kan dit bij bestaande bouw ook vragen aan de vorige bewoners of makelaar. Soms staat het ook bij de woning overdracht genoteerd.

Toen ik ons nieuwe contract ging afsluiten, stond er een klein zinnetje bij: “Indien het verbruik erg afwijkt van de opgegeven informatie, behoud de energie maatschappij het recht om de welkomstbonus niet uit te keren”. Direct vroeg ik mij af: “Hoeveel mag je dan afwijken?” Het is dan extra belangrijk om een goede schatting te maken.

Niet alleen voor de vergelijking van welke energiemaatschappij het goedkoopste levert is het verbruik belangrijk. Het voorkomt ook een groot afwijkende jaarafrekening. Als je voorschot bedrag elke maand te laag is, moet je flink bijbetalen en als je elke maand te veel betaald, wat niet fijn is als je moeilijk rond kan komen, krijg je een hoop terug.

Einde energie contract

Na de prijs vaste periode, kom je dan vaak in het variabele tarief. Je kan geen gebruik maken van een welkomstbonus. Het is vrijwel altijd verstandiger om over te sluiten. Geen zin om elk jaar over te sluiten? Kies dan voor een langer contract bijvoorbeeld 2 of 3 jaar.

Welk moment moet je overstappen?

Zoals ik al zei: al 4 maanden voor einde contract werd ik flink gebeld dat ik “NU!” over moet stappen. Zo moeilijk kan het toch niet zijn? Meterstand doorgeven en klaar?

27 februari: via vergelijkingssite aanvraag ingediend + bevestiging van ontvangst aanvraag nieuwe leverancier.
1 maart: vaste energieprijs oude leverancier loopt af.
16 maart: bevestiging van oude leverancier dat het wordt stopgezet.
22 maart: verzoek om meterstanden door te geven aan nieuwe leverancier + daadwerkelijke overstap datum.

Conclusie: eigenlijk ben ik 21 dagen te laat met overstappen en heeft de doorloop van de aanvraag totaal 23 dagen geduurd. Je moet dus 3-4 weken van tevoren overstappen. Als je eerder overstapt kost het je misschien je welkomstbonus van de vorige leverancier, die wordt namelijk pas achteraf verrekend. Vaak kan je ook een overstapdatum inplannen bij een vergelijkingssite.

Tips om je energie verbruik te verminderen

  • Stap over naar Led-verlichting. Dit is de meest zuinige lichtbron. Indien je LED wil dimmen, heb je echter een Led-dimmer nodig anders gaat je lamp knipperen door het lage vermogen. Je hebt ook slimme Led-verlichting waarbij de eventuele dimmer in de lamp is ingebouwd. Zoals IKEA TRÅDFRI, Phillips HUE. Deze kan je bedienen via een HUB of je telefoon.
  • Droog zoveel mogelijk kleding op een wasrek. Een droger kost veel energie.
  • Zorg voor energiezuinige apparaten. Hoewel apparaten met label AAA+ soms iets duurder zijn, bespaar je een hoop op je energiekosten. Meestal heb je dit bedrag er ook snel weer uit.
  • Als je een dubbele meter hebt, verbruik zoveel mogelijk in de nachten en weekenden.
  • Ontdooi je vriezer regelmatig, dan kost het minder energie om het koud te houden. In de winter kan je makkelijk je producten even buiten leggen.

Tips om gasverbruik te verminderen

  • Niet te lang en te warm douchen. (lukt mij niet)
  • Zet de verwarming uit als je weggaat. Het beste is een slimme verwarming: Deze warmt op als je richting huis gaat en koelt af als je van huis weggaat. Je kan een timer er in zetten. In de ochtend verwarmen in de avond stoppen met verwarmen. Als er een deur open staat en je hebt sensors, stopt hij zelfs met verwarmen.
  • Houtkachel met lucht circulatie/toevoer van buitenaf. Geen open haard, deze kost zelfs warmte omdat hij de lucht van binnen verbruikt en de warmte niet vasthoud.
  • Ventileer goed in de ochtend en houd de rest van de dag de ramen en deuren zo veel mogelijk dicht. Een goed geventileerd huis, zonder veel vocht, is sneller verwarmt. De optimale luchtvochtigheid in een woning licht tussen de 40% en 60%. Ook hiervoor kan je een geautomatiseerd ventilatiesysteem aanleggen. Deze ventileert als je luchtvochtigheid te hoog wordt, maar stopt met ventileren als je luchtvochtigheid te laag wordt. Bij een te lage luchtvochtigheid kunnen er scheuren in de muren ontstaan door uitdroging. Bij een te hoge luchtvochtigheid verwarmt je woning niet alleen minder snel, maar kan je ook schimmelproblemen krijgen.