Soms is het moeilijk om keuzes te maken. Je verliest uit het oog, wat echt belangrijk is. Met deze manier van prioriteiten stellen, weet je precies welke financiële keuzes moeten, mogen en kunnen.

Je kunt je uitgaven opsplitsen in 3 categorieën:

1: Noodzakelijk
2: Streven
3: Wensen

Noodzakelijk

Onder noodzakelijk verstaan we: nodig om te overleven.

  • Eten en drinken
  • Gas, water, licht
  • Kleding

Dit zijn de absolute basisuitgaven. De hoogste prioriteit. Zorg bij je financiële planning er dus altijd voor dat je geld overhoud om boodschappen te kunnen doen. Ook zijn bepaalde uitgaven verplicht zoals belastingen en verzekeringen. Een koopwoning valt niet onder noodzakelijk, maar onder een wens. Je kunt ook kiezen voor (sociale) huur. Heb je een koopwoning, maar kan je de hypotheek niet meer betalen door inkomensverlies door ontslag of arbeidsongeschiktheid? Misschien is het verstandiger je woning te koop te zetten en kleiner/goedkoper te gaan wonen. Je kan altijd even met de bank praten over welke opties je hebt.

Streven

Streefdoelen, maken het leven aangenamer. Als het streefdoel niet gehaald wordt, heeft dit verder geen gevolgen voor het noodzakelijke doel, indien je goed op je prioriteiten en budget let.

  • De mogelijkheid om minder te werken.

Er komen (klein)kinderen of je houd elke maand flink wat geld over omdat je veel werkt en het best lekker zou zijn om iets meer vrijheid te hebben. Je kan er dan bewust voor kiezen om minder te werken. Vraag bij HR/personeelszaken of ze een concept loonstrook kunnen geven als je minder gaat werken. Hierop staat dan hoeveel je maandelijks overhoud als je minder gaat werken, je valt waarschijnlijk ook in een lagere belastingschijf voor de inkomsten belasting. Dit kan alleen indien het mogelijk is minder te werken binnen je functie of het bedrijf.

Wensen

Dit is echt luxe! Je hebt alle noodzakelijke doelen en streefdoelen behaald, nu kan je kiezen uit luxe of het geld bewaren om te sparen.

  • Cadeaus incl. geld schenken
  • Auto
  • Uit eten gaan
  • Vakantie
  • Sparen

Doordat we soms het gevoel krijgen dat we “van de omgeving iets moeten”, lijkt het soms alsof iets noodzakelijk is. Natuurlijk is het vervelend als je geen cadeau voor iemand kan kopen, koop iets kleins of leg het uit. Evenals het “recht op vakantie”. Je kan niet op vakantie gaan, als je geen geld hebt om eten te kopen. Je kan geen geld schenken aan je kinderen, indien je zelf niet rond kan komen. Daarom vallen deze in de categorie wensen.

Nadat je alle uitgaven hebt gecategoriseerd. Kan je zien welke uitgaven je kan gebruiken om te besparen.

Sparen

Sparen houd in dat je het overschot bewaard om op een later moment uit te geven. Je kan sparen voor grote aankopen zoals een auto of keuken, of voor momenten dat je minder inkomen hebt. Dit noemen we zekerheid sparen. Door voldoende geld op de rekening te houden, maakt het niet veel uit als je een maandje boven je budget uitkomt. Je kunt je lasten egaliseren, waardoor je niet afhankelijk bent van vreemd geld: een krediet dat veel geld kost.

Prioriteiten

Volgorde van prioriteiten binnen de categorieën, kunnen je helpen om keuzes te maken. Als je nog 100 euro budget over hebt, kies je ervoor om een (groot of klein) cadeautje te kopen, uit eten te gaan, of om te sparen? Door bewust je keuzes op papier (of computer) te zetten, heb je beter grip op je uitgaven.