Je staat in de rij bij de kassa te wachten. Er staat een enorme etalage met allemaal (losse) chocoladerepen. Je hebt best wel een beetje trek en je pakt een chocoladereep mee voor 82 cent. Ik vond dat altijd vrij prijzig lijken in verhouding en onderzocht: Dat kan goedkoper! 

Onderzoek

Na langs de supermarkt, pompstation en sportvereniging te zijn gegaan, ben ik tot de volgende prijzen gekomen:

ReepGramPrijsPrijs per kilo
Voordeelverpakking 9 grote repen3602,296,36
5 grote chocoladerepen2501,656,60
Chocolademini's zak4002,756,88
1 reep bij de kassa500,8216,40
1 reep pompstation 501,1523,00
1 reep sportvereniging501,2024,00

Ik heb voor deze vergelijking hetzelfde merk, zelfde soort reep, zelfde supermarkt als voorbeeld gebruikt. Dit is dus exact hetzelfde product, alleen in verschillende (verpakkings)formaten en dat van de sportvereniging en pompstation erbij.

De repen die bij de kassa liggen schieten er per kilo prijs boven uit. Bij het pompstation en sportvereniging is het nog duurder.

1 euro per dag = 365 euro per jaar!

Als je het hebt over elke dag 1 euro besparen zodat je 365 euro per jaar overhoud. Valt dit zeker onder deze categorie: kleine uitgaven, grote effecten. Hoeveel chocoladerepen koop jij elke maand los bij de kassa?

Meepakkers

Winkels verdienen met deze verleidingen ontzettend veel geld! Sterker nog, ze spelen in op deze kassa verleidingen.

Volgende keer toch met een volle maag naar de winkel? Of van huis uit een chocoladereep meenemen uit een voordeelverpakking? Je kan zelfs beter terug de winkel in gaan en een zak kopen (Als je in de supermarkt bent)

Chocola bederft niet, dus je kunt makkelijk wat ruimer en voordeliger inkopen. Als je de verleiding van chocola in de kast kan weerstaan.

Ditzelfde geldt natuurlijk niet alleen voor chocoladerepen. Ook kauwgom, ijsjes vallen in deze categorie kassa verleidingen.

Niet online

Overigens is het mij opgevallen dat de kassa verleidingen niet online te koop zijn voor ophaal of bezorgdiensten. Online kan je makkelijker vergelijken en ben je prijs bewuster. Ook ben je minder in verleiding, direct kopen betekent niet dat je direct kan genieten van je gekochte chocola. Toeval?

Wil je nog meer besparen op je boodschappen? Lees dan ook dit artikel over besparen met en op diepvrieszakjes: https://levenmetgeld.nl/diepvrieszakjes/