Verzekeringen zijn ingewikkeld. Tussen de kleine lettertjes, verschillende partijen en prijzen jungle, zie je door de bomen vaak het bos niet meer. Hoe houd je overzicht over je verzekeringen en nog belangrijker, wanneer sluit je over, start of stop je een verzekering?

Wat is een verzekering eigenlijk?

Nederlanders zijn het best verzekerd van de wereld. Wij houden graag van zekerheid en houden niet zo van verrassingen. ‘Dubble Dutch’ is een bekend gezegde in het buitenland. Dit betekend ‘condoom + pil’ om Soa’s en zwangerschappen tegen te houden.

Wij verzekeren graag voor het geval dat. Dit wordt ook maar al te graag promoot door verzekeringsmaatschappijen. Dit zijn de echte geldverdieners. Ze geven het meest verschrikkelijke voorbeeld wat zou kunnen gebeuren, het zou toch stom zijn om je niet te verzekeren tegen zulk kwaad?

Een verzekering bestaat uit 3 onderdelen:

Assurantie belasting: 21%

Deze belasting heeft niets met de verzekering te maken. Gaat direct naar de staatskas. Zowel de verzekerde (jij) als de verzekeraar, heeft hier niets aan.

Kosten en winst verzekeringsmaatschappij.

Iedereen die werkt bij de verzekeringsmaatschappij, wil graag hiervoor betaald worden. Het gebouw en alle faciliteiten moeten betaald en onderhouden worden. Reclame en naamsbekendheid kosten ook een hoop geld. Uiteraard gaat er ook een deel van het geld naar de netto winst van het bedrijf. Dit is wat de verzekering verdient. Ook dit zijn zaken waar jij als verzekerde niets aan hebt. Behalve dat je goed geholpen wordt bij de klanten service.

Daadwerkelijk uit te keren in geval van diefstal of schade.

Grote verzekeringsmaatschappijen laten op deze materie honderden berekeningen en risicoanalyses los. Hoe groot is de kans op een brand? Hoe groot is de kans dat er een scooter in Amsterdam gestolen wordt? Wat doet inbraakbeveiliging op de inbraak kans? Hoe vaak komt het voor dat iemand zijn been breekt? Wat zijn de kosten hiervan?

Ordenen: Welke verzekeringen heb je nu?

Om te weten wat je nu betaald en waarvoor je verzekerd bent, moet je alle verzekeringen overzichtelijk op een rij zetten. Spit je rekeningen door van je rekeningafschriften van het afgelopen jaar. Doordat je sommige verzekeringen 1 keer per jaar kunt betalen, vergeet je soms wel eens dat je een verzekering hebt. Tot dat je weer een rekening op de mat hebt liggen, je kunt dan vaak ook niet meer opzeggen, omdat dit in sommige gevallen 1 maand van tevoren opgezegd dient te worden.

Verzekering (+ bedrijf)BedragTermijnPer maandLoopt totopzeggen voorDetails
Auto3013001-01-201931-11-2018WA + casco
Aansprakelijkheid51501-01-201931-11-2018Hele gezin
Reis1511501-01-201931-11-2018incl stormschade
Woonhuis360123001-01-201931-11-2018incl glas en inbraak
Leven6032001-01-201931-11-2018tot 100.000 verzekerd
Zorg250125001-01-201931-11-2018aanvullend tandarts

Aanhouden, oversluiten of stop zetten?

Zet de opzeg data in je agenda, zodat je nooit meer een stil zwijgende verlenging voorbij gaat. Wat heb je aan een boot verzekering als je een jaar geleden je boot verkocht hebt? Kan het ergens anders goedkoper? Wat vind je belangrijk?

Aanhouden

Deze keuze is het makkelijkst. Er is niets veranderd in je situatie, andere maatschappijen zijn duurder. Dan kun je beter blijven zitten waar je zit.

Oversluiten

Je situatie is veranderd of via een vergelijkingssite blijkt dat je ergens anders een goedkoper maand tarief hebt. Kijk hiervoor ook goed de kleine letters door. Wordt er bij de nieuwe verzekering net zoveel uitgekeerd als er iets gebeurd? Ga per punt voor jezelf na hoe groot je kans is op schade. Als je pijn hebt in je linker heup en de kans groot is dat je komend jaar fysiotherapie nodig hebt, is het waarschijnlijk verstandig om een fysio pakket af te sluiten. Dit bereken je als volgt:

Informeer bij de fysio, hoeveel behandelingen hij denkt dat je nodig hebt. Bereken de kosten van deze fysio sessies per jaar. Hoeveel fysio behandelingen krijg je vergoed bij de verzekering? Hoeveel kost dit pakket per jaar? Krijg je alles vergoed? Wat zijn de voorwaarden?

10 fysio behandelingen kosten 300 euro totaal. Fysio pakket (10 behandelingen) kost ongeveer 20 euro per maand. 20 x 12 = 240 euro totaal per jaar. Dan bespaar je maar mooi 60 euro.

Stopzetten

Als je een fysio verzekering afsluit, maar je gebruikt de 10 vergoede fysio behandelingen niet, betaal je onnodig 240 euro. Daarom is het belangrijk voor jezelf na te gaan of je denkt de verzekering nodig te hebben. Je kunt er ook voor kiezen om geen fysio pakket te nemen, als je het niet zeker weet. Zet dit bedrag dan elke maand apart op een rekening. Indien je na 3 jaar toch onverwacht fysiotherapie nodig blijkt te hebben, heb je inmiddels al 720 euro apart gezet in een potje. Als je dan voor 1 jaar 10 behandelingen nodig hebt, heb je nog steeds 720-300 = 420 euro bespaard!

Zo gaat het eigenlijk met elke verzekering. Sommige verzekeringen zijn verplicht. Dit zijn WA-verzekeringen, maar soms ook je woonhuisverzekering en levensverzekering om een hypotheek te kunnen krijgen bij de bank. Kijk bij elke verzekering die je afsluit, verlengt of stopzet: Hoe groot is de kans dat ik hem nodig heb? Hoe groot is het bedrag dat ik vergoed krijg? Hoeveel is het maandbedrag? Welke risico’s durf je te lopen?