We kunnen ons geen leven zonder geld meer voorstellen. Met geld koop je je brood, koop of huur je een huis en ga je op vakantie. De meeste van ons werken er hard voor. De een heeft altijd te weinig en de ander spaart omdat hij niet weet waaraan hij het moet uitgeven. Maakt geld gelukkig? Nee, maar het maakt het leven wel een stuk makkelijker.

Maar wat is geld eigenlijk? Met enkel briefgeld en munten of een paar nummers op je digitale bankrekening kun je helemaal niets. Geld is een betaalmiddel. Het is al duizenden jaren oud. Vroeger nog voordat er geld was verbouwde je zelf je groente, had je je eigen schapen. Je ruilde een geit, voor nieuwe kleding. Je werkte voor jezelf en je gezin. Wie dat niet kon, had het slecht en goede handelaren en harde werkers hadden het goed.

De eerste betaalmiddelen

De eerste betaalmiddelen waren schelpen en zand, later goud, zilver en edelmetalen. Je kon het sparen om op een later moment weer uit te geven, als het even wat minder goed ging met je moestuintje. Omdat goud en zilver steeds gewogen moest worden, werd een munt met een vaste waarde gemaakt. Eerst met dezelfde waarde als de waarde van het gebruikte edelmetaal. De munten werden ook gebruikt als propaganda materiaal. Met een symbool van de afkomst van de munt. Munten hadden toen al een kop en munt.

Wat is geld nu?

Nog steeds een ruilmiddel, enkel veel geavanceerder. Geld staat op je bank rekening. Steeds minder hebben we het contant bij ons. Een bank rekening, is een account. Het houd bij hoeveel “te goed bonnen” je hebt om van te kunnen leven. Je kunt je geld uitlenen (spaardepot) om zo een hogere rente te ontvangen. Je kunt ermee beleggen, om zo een nog hoger rendement te creëren. Het kan opzij gezet worden voor veel later (pensioen). Ook kun je geld lenen, bijvoorbeeld om je huis mee te kunnen kopen. Hierbij wordt je woning als onderpand gerekend, mocht je de lening niet meer kunnen afbetalen.

Als je echt weet wat geld is, gaat er een wereld voor je open. Wat is een economische crisis? Hoe werkt handel? Hoe werken verzekeringen? Wat gebeurd er in een casino? Er is zo veel om te weten! Hoe meer je weet, des je meer grip je hebt op je inkomen en uitgeven. Ik leg het je allemaal graag uit! Schrijf je in voor de nieuwsbrief voor leuke weetjes en tips.